.
Sven Ornelis
vrijdag 13 oktober 2023

Sven Ornelis: “Dankbaar dat ze me daarvoor hebben behoed”

Hij werd bijna misbruikt

‘Godvergeten’ was vorige maand op Canvas of VRT Max te zien. Vol afschuw hebben mensen naar het programma gekeken en zij kunnen er maar niet bij dat zo’n dingen ooit zijn gebeurd in de kerk. Sven Ornelis is er gelukkig van gespaard gebleven tijdens de tijd dat hij op internaat zat.

“Jaren later is er wel iets gezegd over een pater die wel heel graag in de buurt van de jongens vertoefde, maar niemand kon dat bewijzen. Ik durf echter niet te zeggen dat er nooit iets is gebeurd op die school, omdat slachtoffers en daders daar zelden over praatten”, zegt Sven in Dag Allemaal.

Sven werd dan wel geen slachtoffer van misbruik in de kerk, hij werd wel bijna slachtoffer van misbruik buiten de kerk.

“Toen ik een tiener was, wilde ik een boek schrijven. De uitgeverij schoof een schrijver naar voren die mij zou helpen om dat boek te maken. Hij nodigde mij uit om een weekend bij hem te komen logeren om er samen aan te werken. Ik was 15 en mijn ouders verboden mij om te gaan logeren bij een man die drie keer zo oud was als ik en iemand ze niet kenden.”

Sven was daar heel kwaad om. Een paar jaar later werd de man veroordeeld voor pedofilie en misbruik van jonge jongens. “Toen was ik mijn ouders dankbaar dat ze me daarvoor hadden behoed.”

Bio van Sven Ornelis