.
News Image

Rob de Nijs kondigt nieuw album aan

Album 'Niet Voor Het Laatst' komt er binnenkort aan.


Niet Voor Het Laatst is de titel van het nieuwe album van Rob de Nijs, een van de meest succesvolle zangers die de Nederlandse popmuziek ooit heeft voorgebracht. Het bevat bijdragen van o.a. Frédérique Spigt, Jan Rot, Daniël Lohues, Erik de Jong alias Spinvis en Paskal Jakobsen van BLØF. Het is ook het album waarop de ooit zo vruchtbare samenwerking met Belinda Meuldijk als tekstschrijfster weer nieuw leven is ingeblazen. “Het is een album waarop ik kwetsbaarder durf te zijn dan ooit”, zegt de zanger daar zelf over. “Eerlijk en openhartig. Ik kom dichterbij dan ooit.”




Een artiest met een oeuvre zoals Rob de Nijs dat in jaren heeft opgebouwd, zou makkelijk op zijn lauweren kunnen rusten en de hits van weleer het werk laten doen. Toch maakt hij diep in zijn zesde decennium als artiest gewoon weer een nieuw album, waar de bevlogenheid en ambitie vanaf spatten. Het is grotendeels opgenomen met de band waar hij nog altijd mee in de theaters staat, terwijl pianist Frank Jansen opnieuw de productie voor zijn rekening nam.

Een heel scala aan emoties passeert de revue, maar een die er bovenuit steekt is weemoed. Een van de beste voorbeelden daarvan is het titelnummer. Niet Voor Het Laatst gaat over de eindigheid van alles. “Een aantal mensen heeft het al gehoord en de reacties zijn allemaal hetzelfde. Ze zijn er kapot van, zo mooi vinden ze het. Het is mooi om een gevoel te vertolken waar we vroeg of laat allemaal mee te maken krijgen.”




Het nummer Zwanenmeer bevat een van de teksten die geschreven is door Belinda Meuldijk, die in voorgaande jaren al zoveel schreef voor Rob de Nijs. “Het is geïnspireerd op beelden van twee zwanen die elkaar na een tijd weer tegenkomen. Het is bekend dat ze monogaam zijn en dus hun leven lang bij elkaar blijven, iets wat ons als mensen vaak niet lukt. Ik ben erg blij dat we wat er ooit tussen ons instond opzij hebben kunnen schuiven. We werken weer samen en dat voelt als een persoonlijke overwinning.”

Er is meer. De karakteristieke stem van Frédérique Spigt is te horen in Ik Ben Bij Je, Daniël Lohues componeerde speciaal voor het album De Wereld Op Zijn Duim en de langverwachte samenwerking met Spinvis resulteerde in Morgen Kom Je Terug. Jan Rot schreef de tekst van Schaduw Op De Muur, waarvoor de muziek gecomponeerd werd door Ferry Lever, die na 35 jaren trouwe dienst afscheid nam van Pur Sang, de band van Rob de Nijs. Jouw Licht Schijnt Op Mijn Hart is geschreven door Paskal Jakobsen, zanger en gitarist van BLØF. “Hij vertolkt daarmee perfect mijn liefde voor mijn jongste zoon”, aldus Rob de Nijs.




Heel bijzonder is het ook dat zijn zoon Robbert in 2 nummers als zanger te horen is op het album, zoals in het toepasselijke Papa Oto. Het gaat over zijn vele afwezigheid als vader – de keerzijde van het artiestenvak – maar het duet onderstreept ook hun warme band. “Het is enorm ontroerend om zijn stem op dit album te horen”, aldus een trotse Rob de Nijs.

Niet Voor Het Laatst is daarmee een album dat in meer dan één opzicht bijzonder is. Het voegt een nieuw hoofdstuk toe aan een muzikaal leven dat al in de vroege jaren zestig begon. In die prille periode van de popmuziek was Rob de Nijs een razend populaire tienerster. Na veel artistieke omzwervingen vond hij begin jaren zeventig zijn ware stem als de vertolker van Nederlandstalige kwaliteitspop, waarin het duo Boudewijn de Groot en Lennaert Nijgh een bepalende rol speelde. Terwijl nieuwe trends en sterren kwamen en gingen, wist Rob de Nijs zich aan de top te handhaven. Het nieuwe album zal gevolgd worden door een traditionele tournee langs Nederlandse en Belgische theaters. Een aantal songs van het nieuw album zal onderdeel zijn van het programma, zoals natuurlijk Niet Voor Het Laatst. De titel is immers veelzeggend: we gaan nog heel veel van Rob de Nijs horen.



Bio van Rob de Nijs

Meer Over:

Rob de Nijs

Bio van Belinda Meuldijk

Meer Over:

Belinda Meuldijk