.
News Image

Regisseur Jan Matthys met Shetland genomineerd voor BAFTA Awards

Jan Matthys maakt kans op prestigieuze award.


De Vlaamse regisseur Jan Matthys is genomineerd voor de British Academy Scotland Awards. Dit in de categorie voor Beste Regisseur van een film of reeks. De regisseur dankt de nominatie aan de Britse televisieserie Shetland waarvoor hij drie afleveringen van het derde seizoen draaide. Met vier nominaties spant de BBC-reeks bovendien de kroon onder de genomineerden van de BAFTA Scotland Awards. Op 6 november weten we wie er met een BAFTA Award naar huis gaat.


Matthys is een van de drie genomineerden in de categorie Beste Regisseur van een film of reeks, naast Michael Keillor met Line of Duty en Douglas MacKinnon die Sherlock: The Abominable Bride regisseerde. De Vlaamse regisseur, bekend van onder meer In Vlaamse velden en Quiz Me Quick, stond eind mei 2015 in Schotland op de set van Shetland waarvoor hij aflevering vier, vijf en zes van het derde seizoen filmde.




De populaire BBC-reeks is dit jaar trouwens de grote favoriet van de British Academy Scotland Awards, die uitgereikt worden door The British Academy of Film and Television Arts (BAFTA). Naast Matthys als Beste Regisseur maakt Shetland ook kans in de categorieën Beste Televisiedrama, Beste Acteur in Televisie en Beste Scenarist. Het derde seizoen van Shetland - oorspronkelijk gebaseerd op de misdaadromans van Anne Cleeve - brengt een zesdelig verhaal waarbij politie-inspecteur Jimmy Perez de hoofdrol speelt in een onderzoek naar een jongeman die verdween op de ferry van Aberdeen naar Lerwick.




Jan Matthys begon zijn loopbaan als regisseur van voornamelijk non-fictie (Zalm voor Corleone, De bende van Wim) en regisseerde daarna (afleveringen van) series als Aspe en Kinderen van Dewindt en Katarakt. Daarna volgden o.a. De smaak van De Keyser dat hij samen met Frank Van Passel regisseerde, Quiz Me Quick, In Vlaamse velden en Shetland. Begin dit jaar zat Matthys nog in de regiestoel om enkele afleveringen van het tweede seizoen van Our Girl, waarvan gisteren de laatste aflevering te zien was op BBC One, in te blikken.



De regisseur werkt daarnaast aan zijn filmdebuut Vele hemels, gebaseerd op de debuutroman Vele hemels boven de zevende van Griet Op de Beeck. Het scenario werd geschreven door Op de Beeck, onder begeleiding van Jan Matthys. Het project wordt momenteel ontwikkeld bij productiehuis Caviar; de opnames staan gepland voor begin 2017.



Jan Matthys wordt in Groot-Brittannië vertegenwoordigd door het Londense talent agency Casarotto, Ramsay & Associates. Vertegenwoordiging in de Benelux gebeurt door Innis. Tot slot maakt ook de met Vlaanderen gecoproduceerde speelfilm Couple in a Hole van Tom Geens kans op een BAFTA Award. Kate Dickie, die de vrouwelijke hoofdrol speelt, is genomineerd in de categorie Beste Actrice in Film. Vlaamse coproducent van Couple in a Hole is A Private View.


Vele hemels kan rekenen op steun van het VAF/Filmfonds van Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz, net zoals Couple in a Hole. Katarakt, De smaak van De Keyser, Quiz Me Quick en In Vlaamse velden konden allen rekenen op steun van het VAF/Mediafonds van Vlaams minister van Media Gatz.

Bio van Jan Matthys

Meer Over:

Jan Matthys Shetland