.
News Image

Radio gaga op Eén: ontroerende verhalen en bijzondere gasten

Een selectie van zes mooie afleveringen uit de afgelopen seizoenen.
Drie seizoenen lang stal Radio gaga de harten van iedereen, met de ontroerende verhalen van de gasten in de mobiele radiostudio van Joris Hessels en Dominique Van Malder. Vanaf donderdag 1 november kunnen kijkers op Eén genieten van een selectie van zes afleveringen uit de afgelopen seizoenen.
In 2015, 2016 en 2017 trokken Joris en Dominique met hun tot radiostudio omgebouwde caravan rond. Overal vroegen mensen plaatjes aan, vanuit het revalidatiecentrum van Pellenberg tot op het strand van Benidorm. De verzoekplaatjes – en bijhorende verhalen – van Radio gaga waren drie seizoenen lang een groot succes op Canvas, en zijn binnenkort te zien op Eén.

Intussen veroverde het programma ook de rest van de wereld. Nederland, Zwitserland, Denemarken en Japan hebben intussen hun eigen versie van Radio gaga gemaakt. In Spanje werd het programma bedolven onder de tv-prijzen en won de reeks gisteren nog de prestigieuze televisieprijs Ondas Award in de categorie 'best factual'. Binnenkort gaat daar het derde seizoen op antenne.

1. Revalidatiecentrum campus Pellenberg (UZ Leuven) - Uitzending 1/11
(Radio gaga seizoen 1 – juni 2015)
Ria is helemaal verlamd nadat ze thuis is gevallen. Danny geraakte enkele maanden geleden zwaar verbrand, bij Georges zijn beide benen geamputeerd.
Campus Pellenberg betekent voor patiënten een nieuw begin. Het is geen verhaal van genezing, wel van hoe te leren leven met een handicap. Revalidanten leren er alles opnieuw: van bewegen met protheses of een rolstoel, tot spreken, slikken, koken of autorijden. De meesten verlaten Pellenberg op een positieve manier: ze hebben gevochten, en dat brengt hen dichter bij familie, vrienden en zichzelf.

2. Zeemanshuis Godtschalck - Uitzending 8/11
(Radio gaga seizoen 1 – mei 2015)
René was z’n hele leven schipper, hij vertelt met tranen in de ogen hoe het voelde om op zee te zijn. Tjanie werd blind na z’n pensioen, toen z’n vrouw stierf kon hij haar niet meer zien. Norbert is dementerend in een vergevorderd stadium, z’n vrouw Liliane bezoekt hem dagelijks.
De meeste bewoners van Godtschalck hebben hun leven op zee doorgebracht: als duiker, ontmijner, visser, schipper of zelfs als Ijslandvaarder. Het rusthuis straalt in alles zee uit: foto’s, miniatuurschepen, afdelingen met namen als ‘zandbank’ of ‘vuurtoren’. Bewoners dragen een pet met een anker op of pronken met hun tattoos. Als ze goed luisteren, horen ze de zee. Zien lukt niet, want de steile duin achter het rusthuis is te hoog. Maar ze dragen de zee nog altijd diep in hun hart.

3. Villa Voortman - Uitzending 15/11
(Radio gaga seizoen 1 – april 2015)
Tristan lijdt aan posttraumatisch syndroom, hij zag als kind zijn broer verongelukken. Koen heeft paranoia, en woont in een gekraakt pand. Paul was decennia lang verslaafd aan heroïne. Elke werkdag opent Villa Voortman de deuren voor mensen die de aansluiting missen met de reguliere hulpverlening: door psychiatrische en justitiële problemen, verslaving, dakloosheid…
Het ontmoetingshuis richt zich op de kracht van de bezoekers, niet op hun beperkingen. Er is koffie, een warme maaltijd, een kunstatelier, een muziekstudio. De enige regels: geen drugs of alcohol, en geen geweld. Maar na de openingsuren staan velen opnieuw op straat.

4. Benidorm - Uitzending 22/11
(Radio gaga seizoen 2 - mei 2016)
Guy verkocht in 1978 zijn kapperszaak en verhuisde naar Benidorm; na de dood van z’n Spaanse vriend bleef hij er wonen ‘omdat iedereen in België het toch zo druk heeft’. Eddy ziet eruit als een Hells Angel, maar hij is eigenlijk een teddybeer; hij ontdekte de geneugtes van het zuiders klimaat toen hij met z’n ouders op vakantie in Benidorm was.
Jeanneke en André leven al 30 jaar samen; na hun vorige huwelijken begonnen ze een nieuw leven in Benidorm, met een dagelijkse portie zon en cava… Benidorm is de favoriete Spaanse vakantiebestemming van veel Vlamingen. Vooral senioren hopen er op een zonnige oude dag, het lijkt wel het grootste openlucht geriatrisch centrum van Europa. Helaas is het leven er niet altijd rozengeur en maneschijn.

5. Het rouwkamp - Uitzending 29/11
(Radio gaga seizoen 3 – juli 2017)
Eliza (10) heeft geen afscheid kunnen nemen van haar vader toen die 2 jaar geleden stierf na een herseninfarct. Nicky (19) verloor haar broer, hij stapte uit het leven omdat hij gepest werd op school. En de zus van Anneleen (25) overleed onverwacht toen zij verongelukte in een werkongeval met haar vrachtwagen.
Voor het tweede jaar op rij nodigt vzw Missing You kinderen, jongeren en jongvolwassenen uit op het Rouwkamp. Ze krijgen de kans om er een week lang te praten met leeftijdsgenoten over het verlies van een dierbare.

6. De Lovie - Uitzending 6/12
(Radio gaga seizoen 3 – augustus 2017)
Angelique (26) woont zelfstandig op het terrein van De Lovie; ze wil graag een kind, maar beseft dat dat onmogelijk is door haar beperking. Elias (25) heeft een traject van psychiatrische instellingen achter de rug; hij zit in de gesloten afdeling omdat hij soms agressief is, al mag hij vaak het terrein op. En sinds Marie (15) op internaat zit in De Lovie, komt ze heel goed overeen met haar broers, ze noemt zichzelf ‘wereldkampioen lachen’.
Vzw De Lovie is een sociale organisatie die ondersteuning biedt aan jongeren en volwassenen met een verstandelijke beperking. Op het uitgestrekte hoofddomein in Poperinge verblijven zo’n 350 mensen, waarvan 250 inwonend.

Radio gaga: vanaf 1 november elke donderdag om 21.05 uur op Eén.

Download onze app voor iOS of Android

Bio van Joris Hessels en Dominique Van Malder