.
Pieter Aspe
zaterdag 23 mei 2020

Pieter Aspe beleeft twee doodsbange weken in ziekenhuis

De voorbije weken kroop ik door het oog van de naald.


Schrijver Pieter Aspe verblijft al twee weken in ziekenhuis AZ Sint-Jan in Brugge, in quarantaine. Niet omdat hij het Covid-19 virus te pakken heeft, wel omdat hij longproblemen heeft.

In Het Laatste Nieuws vertelt de schrijver vanuit het ziekenhuis dat hij een dikke maand geleden met roken gestopt is. Dat deed hij voor zijn vriendin Tamara, sinds twee jaar de liefde in zijn leven. Zij verhuisde vanuit de Kempen naar de kust om bij haar partner te zijn. En nu zit zij al twee weken in haar eentje thuis, zonder dat zij Pieter mag gaan bezoeken. De schrijver ligt al twee weken in het ziekenhuis, daar vreesde hij voor zijn leven. Toen hij de foto's van zijn longen zag, wist hij het wel zeker: longkanker. Eén long volledig zwart, de andere met allemaal vlekjes. Ik dacht: het is mijn beurt. Het is gedaan. Hier kom ik niet meer buiten. Dit was het. Pieter Aspe, 1953-2020, vertelt Pieter Aspe in een videocall aan Het Laatste Nieuws.Het zouden inderdaad bange weken worden, want zijn vrouw Bernadette overleed drie jaar geleden aan longkanker. Pas nadat Aspe zelf met roken stopte, kreeg hij problemen. In een mum van tijd ging het van de hemel naar de hel. Wandelen lukte niet meer, hij werd kortademig en kreeg koorts. Symptonen van corona, pas na een week mocht de dokter zijn mening geven. Aspe moest meteen naar het ziekenhuis, daar werd corona gelukkig snel uitgesloten. Wel werd er meteen anderhalve liter vocht uit zijn longen gehaald. Nadien zou daar nog eens 4,5 liter uit komen. Er werd bij een kijkoperatie een gezwel gevonden en dan was het bang afwachten: goedaardig of kwaadaardig? Het wachten duurde lang, test 1 was negatief, maar er werd een tweede gedaan. Ook die pas negatief. Pas op dat moment besloot Aspe om zijn Tamara in te lichten. Hij wou haar niet onnodig bang maken.

Aspe vertelt in Het Laatste Nieuws dat de miserie nog niet voorbij is, maar hij heeft hoop, hoop om snel weer naar huis te mogen. Er wacht de schrijver hoe dan ook een lange en intensieve revalidatie.Het volledige interview lees je in de weekendeditie van Het Laatste Nieuws.

Bio van Pieter Aspe

Meer Over:

Pieter Aspe