.
News Image

Paul Jambers in de heksenketel van de Antwerpse gemeenteraadsverkiezingen

Paul Jambers in het spoor van de politiekers.
Vier dagen lang brengt reportagemaker Paul Jambers exclusief voor VTM NIEUWS een onthullende kijk op de gemeenteraadsverkiezingen in Antwerpen. Maandenlang heeft Paul de campagne gevolgd van Bart De Wever (N-VA), Kris Peeters (CD&V), Jinnih Beels (sp.a), Wouter Van Besien (Groen), Philippe De Backer (Open Vld), Filip Dewinter (Vlaams Belang) en Peter Mertens (PVDA). Zeven kopstukken van partijen die allemaal dingen naar de macht in de Scheldestad. Vijf van die zeven kopstukken zijn ook nationale kopstukken. De strijd om de burgemeesterssjerp in de grootste stad van het land kan dus ook in de nationale politiek gevolgen hebben.

Antwerpen is bovendien een stad waar al lang politieke geschiedenis wordt geschreven. Een laboratorium waar veel politieke experimenten zijn gebeurd. Maar bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 is in dat laboratorium met gevaarlijke, zéér explosieve stoffen gespeeld. Zelden is er in een campagne zoveel met modder gegooid, zijn er zoveel verwijten tussen de kopstukken heen- en weer geslingerd en is er zoveel op de man af gespeeld. En bij veel van die incidenten was Paul Jambers een bevoorrecht getuige.

Paul registreert niet alleen maar stelt tussendoor de kopstukken de vragen die veel mensen hebben. Zo is hij thuis bij Philippe De Backer als die ochtend in de krant staat dat De Backer huidig burgemeester De Wever emotioneel ongeschikt vindt om Antwerpen te leiden. Paul vraagt hem of zo’n uitspraak niet te ver gaat. En Bart De Wever zelf wordt geconfronteerd met zijn eigen verkiezingsbeloften, en zijn uitspraken over hoe drugs zijn doorgedrongen tot op de Antwerpse gemeenteraad. Is De Wevers ‘War on Drugs’ nu echt wel gelukt, wil Paul weten.

Jambers volgt Groen-kopstuk Wouter Van Besien als die campagne voert in allochtone wijken, en vraagt hem op de man of hij nu extra aandacht heeft voor allochtonen. Net als Kris Peeters die wordt gevolgd door de stad op een lokale deelfiets, om zich als echte Antwerpenaar te bewijzen.

Ook sp.a-lijsttrekker Jinnih Beels trekt de stad door. Zij maakt zich klaar voor haar allereerste campagne, en wordt volop klaargestoomd door lokaal voorzitter Tom Meeuws. PVDA-voorzitter Peter Mertens doet het alleen. Hij beseft dat hij een kleine speler is. Op een actie om de armoede in Antwerpen aan te klagen, daagt helaas weinig volk op door het slechte weer. Weinig aandacht voor de PVDA, hun tegenhangers van Vlaams Belang spelen het handiger en nodigen hun Nederlands voorbeeld Geert Wilders uit voor een dagje Antwerpen. Als het gezelschap op de drukke Vogelenmarkt verschijnt, is het moeilijk uit te maken wie nu voor Wilders komt, en wie gewoon wil shoppen. Maar met alle opgetrommelde veiligheidsdiensten en de dreiging die in de lucht hangt, is de mediastunt alvast geslaagd. Maar Paul vraagt Filip Dewinter op de man af in hoeverre al dat volk spontaan voor Wilders kwam?

Vier dagen na de gemeenteraadsverkiezingen volgt op donderdag 18 oktober nog een special van Jambers in de Politiek. Paul Jambers brengt die dag een reportage over hoe uittredend burgemeester van Antwerpen Bart De Wever de dag van de verkiezingen heeft beleefd.

Jambers in de Politiek
Aflevering 1 op dinsdag 9 oktober 2018 om 21.40
Aflevering 2 op woensdag 10 oktober 2018 om 21.45
Aflevering 3 op donderdag 11 oktober 2018 om 21.45
Aflevering 4 op vrijdag 12 oktober 2018 om 23.05

Jambers in de Politiek: De Verkiezingsdag
Donderdag 18 oktober om 21.45