.
Issam Dakka
dinsdag 28 februari 2023

Nieuwe reeks van Dertigers: maak kennis met de vriendengroep

Binnenkort op Eén.

Vanaf maandag 13 maart is de nieuwe reeks van Dertigers te zien op Eén en VRT MAX, met een volledig nieuwe vriendengroep. Laura, Nele, Jonas, Ruben en Sami leerden elkaar in hun tienerjaren kennen op de Chiro en werden praktisch familie. Zoveel jaren later zijn ze rond de dertig en bouwen ze hun leven uit in de Groene Gordel rond Brussel.

Daar komen heel wat uitdagingen en vraagstukken bij kijken, want dertig worden is een mijlpaal in ieders leven. Het punt waarop je verondersteld wordt om ‘echt’ volwassen te worden. Je te settelen, aan kinderen te beginnen, je carrière volop uit te bouwen, een eigen huis te kopen ... De vriendengroep ervaart de druk die er door hun omgeving, de maatschappij en sociale media wordt opgelegd. Die druk kan motiverend werken, of net verstikkend. De vrienden gaan er elk op hun eigen manier mee om. Met goede intenties maar soms met verkeerde keuzes of foute ideeën.

De hoofdrollen in deze nieuwe reeks van Dertigers worden vertolkt door Gilles Van Hecke, Emma Moortgat, Malik Mohammed, Sofie Joan Wouters, Issam Dakka, Roman Van Houtven en Idalie Samad.

Vrienden voor het leven
Hoofdpersonages Laura, Nele, Jonas, Ruben en Sami bouwden in de Chiro een band voor het leven op. Eerst als lid, nadien hebben ze samen in de leiding gestaan. Al die zondagnamiddagen, kampen, nachtspelen, droppings en feesten creëerden een bijzonder sterke band. Ze hebben samen gelachen, geweend, gevochten, geplaagd, getroost en soms zelfs gekust. Ze kennen elkaar door en door, want de Chiro was een familie. Ook zo’n 10 jaar later zijn hun levens nog onlosmakelijk met elkaar verbonden. De mannen trekken er nu elk weekend op uit voor lange tochten op hun koersfiets.

Laura en Nele zijn zussen. Zo verschillend maar toch twee handen op één buik. Laura is al meer dan 10 jaar samen met Jonas en lijkt helemaal klaar voor een gezin. Maar denkt hij daar hetzelfde over? Nele is zelfstandig en vrijgevochten. Ze date wel met Marvin maar kiest eerder voor een kinderloze open relatie.

Marvin werkt samen met Sami in een fietsenwinkel. Sami is de meest verantwoordelijke van de groep. De goede vriend die altijd klaarstaat. Maar hij cijfert zich weg voor anderen. Hij woont nog thuis bij zijn oma en zijn vrienden vragen zich openlijk af wanneer hij ooit eens aan een lief zal geraken.

Ruben woont boven de fietsenwinkel van Sami. Hij is best zelfzeker en out and proud. Om de huur van zijn appartement te kunnen betalen, heeft hij wel een huisgenoot nodig. Wanneer Ada zich daarvoor aanmeldt, zegt hij enkel met veel tegenzin toe. Want Ada zou wel eens zijn geheim kunnen ontdekken. Een geheim dat hem zijn hele vriendengroep kan kosten.

Dertigers brengt opnieuw authentieke en herkenbare verhalen:

Wim De Smet, bedenker van Dertigers: “De levens van de hoofdpersonages vertellen een verhaal over de wereld van de dertigers van vandaag. Verhalen van gewone mensen, verhalen over vriendschap, seksualiteit, persoonlijke ontwikkeling, vooroordelen ... Over de keuzes die je maakt in je leven en over hoe je met tegenslagen omgaat. Herkenbaar voor alle leeftijden maar ook een venster op de leefwereld van jonge dertigers.”


Dertigers: vanaf 13 maart elke maandag tot en met donderdag rond 21.30 uur op Eén en via VRT MAX. Het volledige seizoen is meteen vanaf 13 maart te bekijken via VRT MAX.

Maak kennis met de vrienden
Sami Fadil (Issam Dakka)

Sami wordt 30 jaar in de eerste aflevering en dat moet uitbundig gevierd worden. Nochtans houdt hij niet van drukte en uitgaan. Het liefst van al zit hij achter zijn playstation of computer. Sami baat een fietsenwinkel uit en is de meest verantwoordelijke van de groep, de goeie vriend die altijd klaarstaat. Alleen mist hij een beetje zelfvertrouwen. In de liefde is hij het kneusje van de groep. Zijn vrienden probeerden hem al vruchteloos te koppelen, maar Sami heeft nog nooit een relatie gehad. Nu hij 30 wordt, besluiten ze dan ook om hem aan een lief te helpen. Dit jaar moet hij van straat geraken!

Sami woont nog steeds thuis bij zijn oma. Het is dringend tijd om alleen te gaan wonen, want elke potentiële partner gaat lopen als ze horen dat hij op zijn 30ste nog bij zijn oma woont. Sami wacht duidelijk op de ware, maar heeft geen idee wat te doen als die plots voor zijn deur zou staan.


Nele Meersman (Sofie Joan Wouters)

Nele is 33 jaar en werkt als freelance danslerares. Ze is de udste van de bende en de grote zus van Laura. Ook al zijn het twee handen op één buik, de twee zussen zijn elkaars tegenpool. Nele gaat onbezonnen door het leven. Ze wil de wereld zien en zich vooral amuseren. Ze is rommelig, ongestructureerd en heeft een hekel aan ‘moeten’. En ook aan anderen die zeggen wat zij moet doen. Het liefst van al werkt ze tot ze weer genoeg geld heeft om te gaan reizen.

Ook het traditionele plaatje van huisje, tuintje en kinderen is niks voor Nele. Ze heeft geen kinderwens en is nooit lang samen met iemand. Maar plots is Marvin in haar leven gekomen. De twee zijn net ‘iets’ begonnen, maar Nele is Nele en ze wil er geen label op plakken. Ze amuseren zich, meer moet dat niet zijn. Toch?


Marvin Kalu (Malik Mohammed)

Marvin is 28 jaar en werkt sinds een paar maanden in de fietsenwinkel van Sami. Marvin is de meest gepassioneerde fietser van de bende en hij is op korte tijd een echte vriend geworden van de groep. Hij is cool, heel chill en de lolmaker in de fietsgroep. Marvin woont alleen en neemt zijn tienerbroertje Jay nog vaak onder zijn hoede.

Marvin lijkt wat zorgeloos door het leven te gaan, tot hij smoorverliefd wordt op Nele. Maar hij stoot op haar bindingsangst.


Laura Meersman (Emma Moortgat)

Laura is 29 jaar en werkt als verzekeringsmakelaar. Ze is de jongere zus van Nele en het lief van Jonas. Laura is de mama van de groep: ‘ons moeke’ wordt ze soms lachend genoemd. Ze is heel bezorgd, lief en perfectionistisch. Laura is al meer dan 10 jaar samen met Jonas en lijkt helemaal klaar voor een gezin. Samen wonen ze in een huurhuis, maar elke dag schuimt Laura de immosites af op zoek naar dat ene droomhuis.

Laura droomt van een groot gezin en zal er alles aan doen om haar doel te bereiken. Ze wil een man, trouwen, een huis en een kind. Liefst nog allemaal voor haar 30ste. Helaas is dat al binnen enkele maanden. Ze wil ‘het perfecte plaatje’ en ze wil het nu meteen, maar ze zal ontdekken dat het leven niet in een strakke planning te gieten valt.


Jonas Van Caneghem (Gilles Van Hecke)

Jonas is ook 29 jaar en leerkracht op een technische school. Hij is graag gezien en de lieveling van zijn leerlingen. Jonas is de twijfelaar van de groep. Hij wil zo graag nog jong en onbezorgd zijn, terwijl hij net voor belangrijke keuzes in zijn leven staat. Jonas is al meer dan 10 jaar de vriend van Laura, maar hij heeft moeite om haar bij te benen. Laura heeft een strakke planning en Jonas heeft soms het gevoel dat hij daar volop aan moet voldoen, maar soms gaat het allemaal wat te snel voor hem.

Als Laura over kinderen begint, ontwijkt hij het gesprek zoveel mogelijk. Natuurlijk wil hij dat ooit... maar ze hebben toch nog tijd? Jonas wil vooral gelukkig zijn. Maar weet niet wat hem nu juist echt gelukkig maakt. Het liefst van al zit hij op zijn fiets, niet voor de sport maar voor de vriendschap en de pint na de rit.


Ruben Van de Kasteele (Roman van Houtven)

Ruben is 29 jaar en werkt als freelance graficus en af en toe als dj. Ruben is out and proud, heeft een gat in zijn hand en date erop los. Een vaste relatie lijkt niet aan hem besteed, maar toch gelooft hij in de ware liefde. Dat hij single is, daar stelt niemand zich vragen bij. Hij houdt volgens iedereen te veel van zijn vrijheid. Maar voor Ruben is er duidelijk een andere reden: hij bepaalt zijn eigen regels en ritme. Structuur en organisatie zijn niets voor hem, dus veel zin voor verantwoordelijkheid heeft Ruben niet. Maar hij is cool, een sfeermaker en een flamboyante levensgenieter. En een fijne vriend... als hij er is.

Ruben woont in het appartement boven de fietsenwinkel van Sami. Maar om zijn appartement te kunnen betalen, heeft hij dringend een huisgenoot nodig. Uiteindelijk wordt Ada zijn roomie, maar helemaal van harte gaat dat niet.


Ada Sarani (Idalie Samad)

Ada is 26 jaar en werkt in een koffiebar en kledingwinkel. Ze zoekt heel snel een plek om te wonen na een pijnlijke break-up. Ze komt dus als een nieuwe wind de groep binnengewaaid als roommate van Ruben. Ze is nog jong, direct en heeft een scherpe tong. Zij en Ruben hebben een directe klik. Maar toch lijkt Ruben niet echt blij met een nieuwe roommate, en Ada zal snel ontdekken waarom.