You are here

Nieuw seizoen Beat Da Bompaz op VTM

18/01/2015 10:50-

Oud(er) maar nog lang niet afgeschreven.

Vanaf 19 januari 2015 zit de kijker op maandagavond om 20.35 goed voor dé ultieme generatieclash. In het tweede seizoen van Beat da Bompaz nemen een nieuwe lading straffe 65-plussers het negen weken lang op tegen de bekende jeugd van tegenwoordig in een reeks vermakelijke en spannende duels. Voor eens en voor altijd willen da Bompaz komaf maken met de vooroordelen die er bestaan over senioren en strijden ze vol overgave voor de eer van hun generatie. Per aflevering geven drie Bompaz - zowel vrouwen als mannen - het beste van zichzelf in drie individuele proeven tegen 3 jonge bekende Vlamingen, om zo voordelen te sprokkelen om nog gewapender aan de finale groepsproef te verschijnen. Wie die wint, mag zich die week de sterkste generatie noemen.

In dit tweede seizoen zitten een aantal opvallende nieuwigheden: elke week staan de proeven in het teken van 1 overkoepelend thema: de Highland Games, de vier natuurelementen, de Olympische Spelen, paardenkracht, zwaartekracht, circus,… Stuk voor stuk zijn de proeven bestaande disciplines en bovendien nemen de kandidaten voor de afsluitende groepsproef deel aan een bestaand evenement. De bommaz en bompaz tenslotte, zijn niet langer kampioenen in hun discipline maar straffe allrounders, 65-plussers die in hun familie en vriendenkring bekend staan als straffe senioren. Net als hun bekende tegenstanders, verschijnen zij zonder voorkennis van de proeven aan de start.

Net zoals vorig seizoen leidt Evi Hanssen de spannende duels in goede banen en probeert ze het fanatieke enthousiasme van zowel het jonge als het oudere geweld in te tomen… of net niet.

“Eigenlijk is het onlogisch: we leven in een maatschappij die steeds grijzer wordt, en tegelijkertijd dwepen we met jeugdigheid. Oud omschrijven we als grijs en rimpels. Bij jong denken we aan fris en knap. Wel, in Beat da Bompaz worden die vooroordelen door elkaar geklutst. Het resultaat is opnieuw een spannend én vermakelijk seizoen van Beat da Bompaz vol humor, ontroering en teamspirit. Want naarmate je ouder wordt, word je wijzer... Maar niet minder competitief.”

Aflevering 1:

Evi Hanssen trekt naar Alden Biesen, dat elk jaar wordt omgetoverd tot een stukje Schotland. Dan wordt deze Limburgse gemeente overspoeld door honderden doedelzakspelers en stoere mannen in kilt, die niets liever doen dan elkaar bekampen in de wereldberoemde Highland Games. Hier zullen da bompaz hun eer moeten verdedigen tegen het jonge geweld van De Kotmadam.

De 67-jarige ex-binnenschipper James Pahout uit Willebroek is een fitnessfanaat gespecialiseerd in krachttraining. Hij heeft gevoetbald, gezwommen, aan karting gedaan, enkel tegen langeafstandslopen zegt hij neen. Amper tien jaar geleden begon hij met fietsen, nu fietst hij vlot de Mont Ventoux op. Tijdens de wintermaanden gaat hij fitnessen om zijn conditie op pijl te houden. Verder is hij een handige Harry, thuis krijgt deze teamplayer alles opgelost (“Wa wilt ge, met 3 vrouwen in huis?”).

Ook ex-huisvrouw Lydia Wouters uit Bredene is 67 lentes jong. Bijna elke dag gaat ze spinnen in de fitness en daar werkt ze ook aan haar buik- en armspieren. In het verleden heeft ze geturnd en aan judo gedaan “dus ik heb wel wat spieren, maar wel minder dan vroeger he”. Ze traint in de fitness vaak met jongeren en kan hen naar eigen zeggen goed bijhouden.

De 75-jarige Bilzenaar René Thijsen heeft een carrière als professioneel wielrenner achter de rug, die vroegtijdig werd stopgezet na een zwaar ongeval. Ondertussen is René helemaal hersteld en richt hij zich volledig op het fitnessen. Vier keer per week is hij in de sportschool te vinden. “Ik ben nu fitter dan toen ik 60 was. Ik sport om de kwaliteit van m’n leven te verbeteren en om bezig te zijn, want rust roest.”

De 3 bompaz nemen het op tegen het jong geweld van De Kotmadam, niet voor niets studenten in de reeks. Helle Vanderheyden (24) zal de vrouwelijke eer proberen hoog houden tijdens een potje Highland dancing tegen Lydia (“Ik dans graag. Welke dans is gelijk, maar niet direct van tegenwoordig. Hoe heet het daar, de boenkeboenk?”). Na een korte maar intensieve training, zullen de dames onder het wakende oog van een strenge jury met live begeleiding de choreografie van een traditionele Schotse dans zo correct mogelijk moeten uitvoeren. Op het eerste gezicht een makkie voor Helle, die een geschoolde danseres is dankzij haar opleiding musicaltheater, maar dat is buiten de flexibele benen van Lydia gerekend.

Stoffel Bollu (27) waagt zich aan het eeuwenoude Holding the Barrels: een competitie waarbij 2 tonnen van elk 45 kilo zo lang mogelijk omhoog gehouden moeten worden. “James is bijna 3 keer zo oud, maar z’n armen zijn ook 3 keer zo breed”. Stoffel voelt meteen nattigheid.

Frederik Huys (34) neemt het tegen bompa René op in een potje hoogwerpen, waarbij de mannen een gewicht van 12 kilo zo hoog mogelijk over een gespannen lint moeten gooien.

De bompaz zien het meteen zitten: “Dit wordt een fluitje van een cent. Dat zit daar in dat Kotmadamhuis, dat komt hier goed he”. Hoog tijd om het te bewijzen en de kilts aan te hijsen, want de inzet in de 3 individuele proeven is groot: drie keer valt er 10 meter te winnen om het parcours van de typisch Schotse finaleproef in te korten: schapendrijven…

Beat Da Bompaz, maandag 19 januari om 20.35 op VTM.

Gerelateerde foto's:

Rode Neuzen Concert

Evi Hanssen - Antwerpen - 30/11/2016

Expeditie Robinson 2012

Evi Hanssen - Amsterdam - 03/09/2012

Sterren op het ijs

Stoffel Bollu - Lint

VTM Buitengewoon Brugge

Evi Hanssen - Brugge - 20/08/2006