.
Martin Heylen
zondag 30 oktober 2022

Martin Heylen: “Ze geloofden niks van mijn verhaal”

Het contact verliep moeizaam

In ‘Uncle Martin’ ging tv-maker Martin Heylen op zoek naar zijn familie in Amerika. Zijn verbazing was groot toen hij ontdekte dat hij meer familie had dan hij ooit besefte en die wilde hij maar wat graag ontmoeten en in de armen sluiten.

En die zoektocht ging niet zo eenvoudig. “In mijn eerste mails heb ik proberen uitleggen dat ik journalist ben. Maar daar kwam geen antwoord op. Omdat ze niks geloofden van mijn verhaal. Ook mijn telefoontjes bleven onbeantwoord. Het is een lijdensweg geweest om die eerste contacten te leggen”, begint Martin zijn verhaal in Primo.

Het koste Martin bloed, zweet en tranen om een grote doorbraak te forceren. En die had hij te danken aan oude familiefoto’s die hij op genealogiewebsites is gaan zoeken.

“Van familieleden die ik nooit heb gekend. Toen had mijn Amerikaanse familie door dat ik geen fantast was. Uiteindelijk was het mijn achternicht Diana De Keyser, die dezelfde naam heeft als mijn grootmoeder, die de familieleden heeft warm gemaakt voor mijn komst.”

Door zijn familie te ontmoeten kan Martin ook meteen ontkrachten dat Amerikanen vaak oppervlakkig zijn. “Die vriendelijke begroeting is gewoon een ijsbreker. Dat is oppervlakkig. Maar eenmaal je die horde hebt genomen, zijn Amerikanen wel degelijk geïnteresseerd en gastvrij.”

Bio van Martin Heylen

Meer Over:

Martin Heylen