You are here

Maandag in Topdokters

11/02/2019 06:00-

Prof. Decaestecker - "Ik las liever mijn wiskundeboeken dan de Bijbel."

In UZ Gent begint de 38-jarige roboturoloog Karel Decaestecker maandag aan zijn eerste werkdag als 'professor' Decaestecker in de derde aflevering van Topdokters. Hij is gespecialiseerd in het behandelen van nier- en blaastumoren met robotchirurgie. Vandaag ziet hij een man met blaaskanker. Tijdens een lange en complexe robotoperatie zal hij uit een stuk dunne darm een vervangblaas maken.

Voor prof. Decaestecker was het niet evident om chirurg te worden: “Mijn ouders waren getuigen van Jehova en ze wilden mijn studies niet ondersteunen. Ze wilden liever dat ik een simpele job zou doen om zoveel mogelijk tijd te kunnen besteden aan het verkondigen van dat geloof, maar ik las liever mijn wiskundeboeken dan de Bijbel."

Prof. Gewillig - “Tijdens een katheterisatie kan altijd alles foutlopen, inclusief doodgaan.”
Professor Marc Gewillig is een wereldautoriteit in de kindercardiologie. In het UZ Leuven behandelt hij baby’s en kinderen met complexe aangeboren hartafwijkingen. Hij volgt een peuter op met een vernauwing van de longslagader. Prof. Gewillig zal via een delicate ingreep langs de lies de ader proberen te verbreden.

Prof. Swennen - “Ik denk dat ik soms tot op het maniakale af perfectionistisch ben.”
Prof. Gwen Swennen is een gerenommeerd aangezichtschriurg. Hij kreeg zijn opleiding in Duitsland en werkt nu in het AZ Sint-Jan in Brugge. Hij ziet een jongeman, die een stukje glas in het gezicht kreeg. Prof. Swennen gebruikt een chirurgisch navigatiesysteem om de moeilijk te vinden glasscherf op te sporen en te verwijderen.

Topdokters - Elke maandag om 20.35 op VIER