.
News Image

Koppen XL is klaar voor nieuw seizoen

Nieuwe presentatrice, nieuw uitzenduur...
Koppen XL is vanaf maandag 31 augustus terug met menselijke verhalen uit het buitenland. Het reportageprogramma wordt gepresenteerd door een nieuw gezicht: op 31 augustus leidt Danira Boukhriss Terkessidis de reportages voor het eerst in.

In de eerste aflevering brengt Koppen XL een reportage over goedkope kleding: ‘Ik heb dit kleedje voor amper 60 cent gemaakt. Jij hebt er wellicht 50 dollar voor betaald in een populaire Westerse winkelketen’. Met die slogan willen drie jonge Noorse mode-bloggers de wereld wakker schudden.

Koppen XL met Danira Boukhriss Terkessidis: vanaf 31 augustus om 21.25 uur op Eén.

Drie jonge Noorse mode-bloggers willen de wereld bewust maken dat er achter de lage prijs van kleding een verhaal schuilt:


‘Voor die heel lage productiekost moeten miljoenen textielarbeiders in talrijke lageloonlanden een heel hoge menselijke prijs betalen.'

Het gaat hier over Frida, Anniken en Ludvig, jonge, hippe twintigers die mode ademen. Ze besteden maandelijks honderden euro’s aan kleding. Maar waar die vandaan komt, weten ze absoluut niet. Tot ze besluiten om naar Phnom Penh, de hoofdstad van Cambodja, te trekken. Het is een van vele plekken in de wereld waar textielarbeiders tegen hongerlonen aan de slag zijn.

Een maand lang dompelen de drie zich onder in het leven van de mensen die tegen een hongerloon kleding maken. En de schok kan niet groter zijn. Helse werkomstandigheden, onmenselijk lange dagen, eentonig werk en dat allemaal voor een loon waar ze niet kunnen van overleven. Het trio maakt een vijfdelige web-reeks met al snel miljoenen hits van over de hele wereld.

Koppen XL toont met trots de reportage die nadien voor televisie is gemaakt. Hard en confronterend, maar ook wel erg ontwapend en ontroerend in ‘De prijs van je kleding.’

Koppen XL: maandag 31 augustus om 21.25 uur op Eén.