.
News Image

Johannes Genard maakt zich boos op Facebook

Hij doet een opvallende oproep.


Johannes Genard heeft zich woensdagochtend boos gemaakt op Facebook. De zanger van School is Cool is niet echt boos op Facebook maar het drukte zijn boosheid en teleurstelling wel uit op het sociale medium. En ergens heef zijn kritiek toch wel betrekking op één van de vele mogelijkheden van Facebook: comments.

Schaf het af. Ontneem mensen de mogelijkheid om dit te blijven doen, zorg ervoor dat ge geen geld kunt verdienen met haatimpulsen op te wekken, steekt Johannes Genard van wal. Elke dag worden wereldwijd miljarden haatdragende ‘opmerkingen’ gemaakt op talloze threads, over talloze schuldige én onschuldige mensen, en wees maar zeker dat de onderwerpen ervan het lezen. Misschien niet alles, maar genoeg om te weten dat ze verguisd worden. En, geloof mij vrij, dat is een fysiek overweldigend gevoel. Ge schudt het niet van u af, meent Genard.

De zanger van School Is Cool maakt zich druk om wat mensen durven schrijven in de commentaren op de sociale media maar ook op heel wat andere sites. Die commentaren komen vaak hard aan, niet alleen bij de betrokkenen, ook bij de mensen die ze lezen. Maar daar gaat het zelfs niet eens over; het is slecht voor ons als diersoort. Woorden, hoe wegwerp en ondoordacht ook, hebben een reëele waarde, dat wisten de oudste culturen al. En door ze mogelijk maken, door ze aan te wakkeren, door ze verdomme lucratief te maken, maakt ge ze écht. Die dingen die gezegd zijn, bestaan nu. Laagste gedachten verwerkelijkt.




Johannes Genard vraagt zich af hoe het nu verder moet. Wilt iemand dit? Wilt iemand dat het internet, ooit gezien als de glinsterende toekomst, de gortige storthoop van ‘s mens laagste fucking impulsen zou worden? Want dat is bijna gelukt, en wees maar zeker dat dat in de fysieke realiteit sijpelt. Donald Trump is daar het levende, gortige bewijs van: een vleesgeworden haatcomment. Schaf het af, alstublieft. Voor het te laat is, besluit Genard. De kans dat zijn oproep gevolg zal krijgen lijkt ons bijzonder klein .