You are here

Johan Verstreken krabbelt recht na traumatiserende ervaring

16/05/2019 16:30-

“Mijn hele leven al heb ik lichamelijke en seksuele problemen.”

Johan Verstreken begroet de buitenwereld altijd met een lach, maar toch kampt de voormalige presentator en politicus al zijn hele leven met lichamelijke en seksuele problemen. En die zijn terug te leiden tot enkele traumatiserende ervaringen…

Johan Verstreken is ondertussen 54 jaar maar een vaste relatie heeft hij niet. “Ik wil het wel,” aldus Johan in Dag Allemaal, maar hij durfde pas heel laat er voluit voor gaan en liefhebben. Eindelijk kan hij al die opgekropte emoties na een traumatiserende jeugd loslaten. Johan Verstreken moest omwille van een chronische darmaandoening de politiek vaarwel zeggen, maar dat eeuwig jonge, onschuldig ogende gezicht zal altijd goedgezind blijven. Maar achter die lach zaten jarenlang angst en verdriet verscholen…

“Ik krijg het nog altijd moeilijk als ik aan mijn jeugd en aan mijn vader denk. Ik spreek het woord psychopaat niet graag uit, maar ik las in een document van de rechtbank dat hij dat was,” aldus Johan Verstreken over hoe alcohol zijn vader in een vervaarlijk monster transformeerde. De mishandelingen en uitbarstingen van zijn vader zorgde gedurende zijn hele lagereschooltijd voor nachtmerries. Toen de huisarts aan Johans moeder vertelde dat haar leven in gevaar was, trokken moeder en zoon in bij “meme Martha” in Oostende.

Johan Verstreken en zijn moeder leefden in armoede, want vader had de hele inboedel kort en klein geslagen. En als gescheiden vrouw was Johans moeder “besmet”. Johan Verstreken steekt zijn bewondering voor zijn moeder niet onder stoelen of banken. Ze hield altijd het hoofd rechtop, ondanks alle tegenslagen. Toch duwde hij haar weg als ze een knuffel wou. "Ik heb jarenlang niemand kunnen omhelzen. Ik vond het mooi als vrienden elkaar een warme knuffel gaven, maar deed het zelf niet. Zelfs mijn moeder duwde ik weg, terwijl ik haar doodgraag zie,” aldus Johan Verstreken over zijn emotionele problemen.

Maar Johan Verstreken was een doener. “Ik had van kleins af aan een gezonde dosis lef en leerde mijn plan trekken,” vertelt Johan in Dag Allemaal. Plichtsbewust en gedreven volgden hij zijn dromen en hij is trots dat die zowat allemaal zijn uitgekomen. Lichamelijk en seksueel heeft Johan Verstreken echter altijd problemen gehad door de dingen die hij in zijn jeugd heeft gezien. Niet alleen nam zijn vader hem mee naar hoerenkoten en moest hij toekijken hoe hij naakt vrijde met zijn vriendinnen, maar Johan Verstreken beleefde ook zijn eigen #MeToo-verhaal. “Toen ik 17 jaar was, ben ik seksueel misbruikt door een bekende Vlaamse zanger die me net niet verkrachtte. Ik was bang, beschaamd en kwaad op mezelf dat ik zo naïef in zijn val was getrapt,” aldus Johan Verstreken over zijn #MeToo avant la lettre.

Uiteindelijk zou Johan Verstreken zijn verhaal neerschrijven in het boek “Met gesloten vuisten.” Hij zou met het boek uit de kast komen en kreeg enorm positieve reacties op zijn late coming-out. Toch was het boek geen eindpunt. “Ik dacht dat ik door mijn boek alles verwerkt had, maar er zijn zaken die nu pas loskomen.” Zo durft hij mensen af en toe al eens een knuffel geven, al beseft hij dat het nog altijd veel te weinig gebeurt. Toch voelt Johan Verstreken dat hij al die opgekropte emoties na zijn traumatiserende jeugd eindelijk aan het loslaten is.

Meer nieuws over:

Johan Verstreken

Gerelateerde foto's:

Boekvoorstelling

Johan Verstreken - Oostende - 12/10/2015

De Zondagsclub

Johan Verstreken - Pittem - 17/07/2005

Gerelateerde bio's: