.
Jeroen Meus
dinsdag 19 februari 2019

Jeroen Meus: “ik mag geen contact hebben met Bart De Pauw”

Wat is er aan de hand tussen Jeroen Meus en Bart De Pauw?


Zondag start een nieuw seizoen van het kijkcijferkanon “Twee tot de zesde macht”. Niet langer gepresenteerd door Bart De Pauw, maar wel door Jeroen Meus. Kan de televisiekok ook een populaire quiz presenteren? Van Bart De Pauw heeft hij alvast geen tips gekregen…

Eind 2017 barstte de #MeToo-bom rond Bart De Pauw los en werd “Twee tot de zesde macht” van de ene op de andere week van antenne gehaald. Jeroen Meus opperde meteen dat de quiz moest doorgaan en dat hij zichzelf kandidaat stelde als presentator. Naïef, noemt hij die beslissing nu. Het lopende seizoen van de populaire quiz afwerken met gastpresentatoren bleek geen optie, maar toen de VRT een paar maanden later besloot terug samen te werken met Koeken Troef, het productiehuis van Bart De Pauw dat “Twee tot de zesde macht” maakte, werd Jeroen Meus alsnog gepolst als presentator.

Deze keer nam Jeroen Meus geen “impulsieve en vooral ook buitengewone naïeve beslissing” maar besloot hij weldoordacht toe te happen. Een volgende stap in de carrière van het televisiebeest dat schuilt in Jeroen Meus. Maar deze keer had de televisiekok de tijd om zich grondig voor te bereiden. En dat bleek nodig. “Je neemt niet zomaar even de rol van quizmaster over in een primetimeprogramma,” aldus Jeroen Meus in Humo. De televisiekok geeft toe dat hij heel diep is moeten gaan tijdens de opnames van Twee tot de zesde macht. “Zo diep dat ik de hele maand december een vod was,” getuigt Jeroen Meus nadat de opnames afgerond waren. “Een totale decompressie.” Twee tot de zesde macht kan je helemaal niet vergelijken met Dagelijkse Kost, vertelt Jeroen Meus in Humo. “De camera floept aan en ik begin te babbelen en te koken,” vertelt Jeroen Meus over Dagelijkse Kost. Twee tot de zesde macht is dan wel even wat anders…

Jeroen Meus bereidde zich maandenlang voor in theaterzaaltjes, met en zonder autocue, met en zonder publiek, maar in de studio is het toch nog even anders. Door zenuwen verloor hij heel wat van zijn kwaliteiten, weet de televisiekok ook zelf. “Door zenuwen kom ik bij momenten niet spontaan genoeg over,” vertelt Jeroen Meus. “Ik durf me soms niet genoeg laten gaan.” Een extra moeilijkheid om goed voorbereid aan de opnames te beginnen is dat Jeroen Meus geen contact mocht hebben met Bart De Pauw. Maar klopt dat wel?

Jeroen Meus vertelt in Humo dat hij geen contact mag hebben met Bart De Pauw, maar Herman Brusselmans die regelmatig opdraaft in de quiz, denkt daar het zijne van. “Als ik morgen zou horen dat Bart De Pauw Jeroen al maanden achter de schermen aan het coachen is, zou ik daar niet van schrikken,” laat Herman Brusselmans het achterste van zijn tong zien. Herman Brusselmans geeft ook toe dat hij tijdens zijn opnamedag grapjes over Bart De Pauw durfde maken. ‘Ga naar huis, Meus, en laat De Pauw terugkomen,’ dat moet kunnen aldus de schrijver in Humo.

Jeroen Meus lijkt alvast op heel wat steun te kunnen rekenen als nieuwe presentator van de populaire quiz. Zo heeft hij ook die natuurlijke onhandigheid en zelfrelativering in zich die Bart De Pauw kenmerkte. Maar hoe de kijker zal reageren op Jeroen Meus als nieuwe presentator, dat wordt nog even afwachten, meer bepaald tot zondag 20 februari wanneer om 20h00 de quiz opnieuw van start gaat op één.

Download onze app voor Android of iOS