.
News Image

Jan Paternoster baalt van zichzelf

Exit Jan Paternoster tijdens finaleweek De Slimste Mens Ter Wereld.


Soms liggen antwoorden zomaar voor het grijpen maar kom je er gewoon niet op omwille van de spanning. Het overkwam Jan Paternoster woensdag in De Slimste Mens Ter Wereld op VIER. Jan was de uitdager van dienst. Nadat dinsdag Stephanie Coorevits naar huis werd gespeeld, was het uitkijken of Kamal Kharmach en Siska Schoeters nieuwkomer Jan Paternoster de baas zou kunnen. Jan wist zich enkele weken geleden te plaatsen na een meer dan geslaagde reeks deelnames. Vijf keer mocht Jan deelnemen. Hij won ook twee keer maar werd bij zijn vijfde deelname naar huis gespeeld door Siska Schoeters. Het lot wil nu dat Siska en Jan opnieuw samen in het programma opduiken.



De drie kandidaten hebben trouwens een band. Wanneer Erik Van Looy aan Kamal vraagt dat die gestudeerd heeft, komen we aan de weet dat hij aan de Universiteit assistent van een prof is en werkcolleges economie geeft. Kamal vertelt dat hij zijn middelbaar onderwijs aan het Xaveriuscollege in Borgerhout heeft gevolgd, in de straat waar Erik woont. En ook Siska heeft daar gestudeerd. Erik kan dat amper geloven maar Siska hoorde bij de eerste lichting meisjes aan het collega. Kamal ziet nog meer toeval want er zit ook een 'paternoster' tussen de kandidaten. Dat onze band katholiek is. Paternoster, dat doet mij nog denken aan mijn tijd bij de Jezuïeten. Kamal begint meteen het Onze Vader op te noemen. Die hadden we niet zien aankomen en dat was dan ook één van de weinige hoogtepunten van een eerder zwakke aflevering

Het was op vele vlakken een zwakke aflevering: de jury bestaande uit Philippe Geubels en Sam Louwyck was niet echt goed op dreef. Louwyck deed z'n best maar was zelf meer onder invloed dan wij onder de indruk waren. En onder de indruk waren we ook niet van de kandidaten. Er werd af en toe stevig gespeeld maar het eindresultaat was er niet naar. Niemand haalde de kaap van 300 seconden, een zwakke prestatie deze keer van mensen die meedingen naar de titel van De Slimste Mens Ter Wereld. Siska Schoeters ging goed van start en dat deed ze vrijwel het ganse spel en toch lukte het haar niet om veel voorsprong te nemen. Jan Paternoster greep in het tweede deel van het programma de eerste plaats maar liet de overwinning liggen.



Bij een fragment over Albert II liet hij topantwoorden Marches-Les-Dames en Laken liggen. En dan te weten dat Jan Paternoster iedere dag de kerk van Laken ziet. Jan Paternoster baalde maar het was dan te laat. Samen met Kamal Kharmach mocht hij het finalespel spelen. Pasternoster liet kostbare seconden liggen om Kamal naar huis te spelen maar wou blijkbaar liever zelf naar huis. Misschien was het kostuum dat hij droeg een negatieve invloed op het spelgedrag van Pasternoster die door Kamal Kharmach genadeloos uit het spel werd gekieperd. Donderdag zien we Siska Schoeters en Kamal Kharmach terug in De Slimste Mens Ter Wereld. Uitdager is dan Kevin Janssens. Hopelijk stelt hij niet teleur!