.
News Image

Jan Jambon in tranen op de radio

Jan Jambon openhartig bij Evi Hanssen.


Evi Hanssen opende zaterdag weer de deur van Het Heilig Huis van Hanssen, haar radioprogramma op Joe waarin ze elke week een bekende gast ontvangt bij haar thuis. De eerste gast van het derde seizoen is Jan Jambon, ex-minister van Binnenlandse zaken en huidig burgemeester van Brasschaat. Evi praat met Jan Jambon ook over zijn rol als grootvader, ouder worden en schotelt hem een aantal dilemma's voor. Verder verklapt zijn broer Bert ook dat Jan ooit nog bierkoning geweest is.



De politiek eist zijn tol bij het verouderen van Jan Jambon

Evi gaat tijdens de opname met Jan Jambon naar haar badkamer om samen in de spiegel te kijken. Voor burgemeester Jambon komt de 60 dichterbij. Evi vraagt zich af of hij dat ook voelt en er dingen zijn die hij nu niet meer kan: “Je voelt dat natuurlijk als je dat vergelijkt met twintig of dertig jaar geleden, da’s een groot verschil, die flexibiliteit en bewegingen. Ik heb continu pijn aan mijn rechterknie en dat beperkt mijn bewegingen”, zegt Jan. Evi vraagt zich af of de ex-minister meer rimpels heeft gekregen sinds hij in de politiek is gestapt en of dat zijn tol eist: “Ik denk dat wel, bij iedere verkiezing is dat wel confronterend want dan haal je de borden van de vorige verkiezingen terug naar boven en daar staat uw affiche van vier à vijf jaar geleden op. Je ziet dat verschil. Dat is toch wel confronterend”, vertelt Jan openhartig.



Jan Jambon wordt emotioneel na het horen van een boodschap van zijn dochter en kleinzoon

Jan is duidelijk ook een familieman. Wanneer Evi hem een boodschap van zijn dochter Lies laat horen kan hij het niet droog houden en pinkt hij een traan weg. En ook wanneer kleinzoon Felix zijn nieuwjaarsbrief telefonisch voorleest, krijgt hij het moeilijk. “Dat is een beetje emotioneel. Opi zijn is echt een zalige rol, ik herinner me dat Felix pas geboren was. Ik was toen minister en ik vroeg me af welke wereld we aan hem zouden doorgeven. Ik heb ondertussen drie kleinkinderen en dat doet wat met een mens,” vertelt Jambon.



Jan Jambon zou tijdens een teambuilding wel een kamer willen delen met Maggie De Block

Evi schotelt ex-minister Jambon ook enkele ludieke en hypothetische dilemma’s voor. Zo komt Evi te weten dat Jambon zou kiezen voor de bouw van nieuwe kerncentrales in plaats van windmolenparken, zelfs als die kerncentrale in Brasschaat wordt gebouw. Verder ziet hij er ook geen graten in om een kamer te delen met Maggie De Block als ze met de regering op teambuilding zouden zijn.


Bio van Evi Hanssen en Jan Jambon

Meer Over:

Evi Hanssen Jan Jambon