.
Jaco Van Dormael
zaterdag 24 april 2021

Jaco Van Dormael verfilmt KVS-voorstelling Bovary voor Canvas

Met Maaike Neuville en Koen De Sutter

KVS-directeur Michael De Cock en regisseur Carme Portacelli maakten een theaterversie van het beroemde boek Madame Bovary van Gustave Flaubert. Maar door corona konden en kunnen de voorstellingen voorlopig niet doorgaan. KVS en Canvas sloegen de handen in elkaar en maakten er een filmversie van. Filmregisseur Jaco Van Dormael, bekend van onder meer Toto le héros, Le huitième jour en Le tout nouveau testament nam de uitdaging aan en maakte er een prachtige film van.

De roman van Gustave Flaubert over de rebelse doktersvrouw Emma Bovary is al meer dan 150 jaar oud. Maar het thema van Madame Bovary blijft brandend actueel. De ongelijkheid tussen man en vrouw blijft bestaan. Als maatschappij worstelen we nog steeds met eeuwenoude stereotiepe patronen. Emma Bovary is daar het slachtoffer van, maar verzet er zich ook tegen.

Michael De Cock bewerkte de roman Van Flaubert voor toneel en de Catalaanse regisseur Carme Portaceli brengt Madame Bovary tot leven met een hedendaagse adaptatie die toont hoe relevant het verhaal ook vandaag nog is. Maaike Neuville (De twaalf, All of us, Clan) speelt Emma Bovary en Koen De Sutter (De twaalf, Cordon) is haar man Charles.

Theater, film en televisie hebben elk hun eigen wetmatigheden. Maar de uitzonderlijke omstandigheid dat er geen publiek in de zaal zit, gaf cineast Jaco Van Dormael vrij spel en liet hem toe grenzen tussen theater, film en televisie te doorbreken. Hij creëert zo een heel nieuw, eigen genre, het 'teletheater'.

Bovary: vrijdag 30 april om 21.20 u. op Canvas.

Bio van Michael De Cock, Maaike Neuville en Koen De Sutter