.
Helmut Lotti
maandag 11 september 2023

Helmut Lotti op 1 in de Ultratop albums

En dat is lang geleden.

Het album 'Hellmut Lotti Goes Metal' heeft de eerste plaats van de albumlijst van Ultratop veroverd.
Wie de laatste maanden onder een steen leefde kan misschien denken “waar komt dit nu vandaan?” maar niets is minder vreemd dan de keuze van Helmut Lotti voor hardrock. Zijn broer Johan had als kind reeds een uitgebreide platencollectie van Judas Priest, Mötley Crüe, Saxon, Van Halen en ander ruig werk van de meest uiteenlopende rockbands. Dagelijks werd Helmut als tiener met zware metalen geconfronteerd en al snel zong hij elk weekend mee met Kiss en Iron Maiden.


Zo stond hij thuis op zijn dertiende eens bovenop de rugleuning van het bankstel luidkeels Run To The Hills van Iron Maiden te zingen toen de bel rinkelde. Zijn vader, die ook zanger was en die hij niet zo vaak zag, kwam tot zijn grote verbazing de woonkamer binnen op het moment dat Helmut Bruce Dickinsons oplopende oerschreeuw net voor het laatste refrein uitbrulde. “Amai, gij kunt echt zingen” was zijn passende reactie. Helmuts vader had hem al vaker Elvissongs en liedjes van Engelbert Humperdinck horen zingen, maar nu was hij voor het eerst echt onder de indruk.
Helmut vertelde dit een tiental jaar geleden in een aflevering van het TV-programma ‘Classic Albums’, gewijd aan The Number Of The Beast van Iron Maiden. Presentatrice Sofie Engelen van radio Willy had dat onthouden en toen de zender vorig jaar op zoek was naar een zanger om iets uit hun Top 1000 te zingen, kwam zij met Helmut op de proppen.
Helmut greep de kans met beide handen aan en haalde alles uit de kast. De reacties op zijn versie van Run To The Hills en de bijhorende videoclip met zijn metamorfose van klassieke zanger naar metalhead in drie minuten, veroorzaakten een sneeuwbaleffect dat uitmondde in een concert op Graspop Metal Meeting. Het optreden op Graspop werd zo onvergetelijk dat het nu op plaat is vastgelegd. En of het publiek die muziek weet te smaken. Het album staat deze week op 1, knap!