.
Goedele Liekens
woensdag 1 juni 2022

Goedele Liekens vol afschuw: “wat een vreselijk woord”

Hebben jullie er al van gehoord?

Je hebt er misschien (gelukkig) nog nooit van gehoord, maar downdating is tegenwoordig een nieuwe vorm van daten. Maar wat wil het nu juist zeggen? Downdaten is dat je met iemand gaat daten die een lagere opleiding heeft gehad dan jijzelf. Een vreselijk woord vindt presentatrice Goedele Liekens.

“Het is zo denigrerend. Alsof een ‘lager’ diploma minderwaardig is. Alsof iemand met een lagere opleiding dommer is. Alsof de opleiding de sleutel is voor een goede relatie”, zegt Goedele in Nina.

Ook al heeft onderzoek aangetoond dat een relatie meer kans heeft op slagen tussen gelijkwaardige partners die qua opleiding, cultuur en achtergrond op éénzelfde lijn zitten. Maar dat wil volgens Goedele niet altijd wat zeggen.

“Misschien heeft die man andere eigenschappen die meer dan genoeg compenseren. Misschien is hij wel heel trouw, of lief en superzorgzaam. Ik vind downdaten gewoon een vreselijk woord. En het ergste is: bij mannen trekt niemand zich daar wat van aan. Maar omgekeerd, dan wordt er volop commentaar gegeven.”

En dat laat Goedele toch wel wat schrikken. “Ongelooflijk hoe weinig geëmancipeerd we nog maar zijn. En toch zullen we moeten veranderen. Onderzoek wijst uit dat er nu al meer hogeropgeleide vrouwen zijn dan mannen. Dus dat van die lagere diplomamannen, dat wordt onvermijdelijk in de toekomst.”

Bio van Goedele Liekens

Meer Over:

Goedele Liekens