.
Gert Verhulst
vrijdag 2 september 2016

Gert Verhulst op zoek naar Het Grootste Licht

Gert Verhulst op zoek naar het grootste licht.

Hoe schilder je een paard terwijl je paardrijdt? Hoe eet je in één minuut tijd zo veel mogelijk erwtjes zonder je handen te gebruiken? Hoe vul je een eierdopje met zo veel mogelijk tranen? En hoe stop je een volledige ijstaart in een fles? Het zijn maar enkele van de bizarre en soms knotsgekke opdrachten die Gert Verhulst in petto heeft voor zijn panelleden. In de gloednieuwe panelshow Het Grootse Licht is hij 8 weken lang heer en meester en is zijn woord wet. Aan Olga Leyers, Frieda Van Wijck, Guga Baúl, Sven De Ridder en een wekelijks wisselend panellid om al hun troeven op tafel te leggen en de opdrachten van de meester zo goed en zo kwaad mogelijk te vervullen.

Of ze nu hun verstand gebruiken, hun intuïtie volgen of hun creativiteit uitspelen: wie de uitdagingen tot een goed einde brengt, wint. Het lot van de panelleden ligt in handen van Gert en zijn bevallige assistente Ruth Beeckmans. Ruth begeleidt de kandidaten tijdens hun beproevingen, is de scheidsrechter van dienst en fungeert als schouder om op te huilen. Haar geestige commentaar krijgen ze er gratis bij.

Wie uiteindelijk de winnaar wordt, bepaalt Gert achteraf in de studio. Pas hier komen de panelleden te weten hoe zij – en vooral hun collega’s – het er vanaf gebracht hebben. Alles mag en alles kan, maar enkel de creatiefste oplossing wordt beloond. Wie komt het snelst tot resultaten? En wie doet dat op de slimste of origineelste manier? Kortom: wie is Het Grootste Licht?

Gert Verhulst: “Toen VTM me vroeg om dit programma te presenteren heb ik 3 dingen geëist: veel geld, een comfortabele stoel én een knappe assistente. Twee van die drie heb ik ook effectief gekregen. De momenten waar ik het meest naar uitkijk? Frieda Van Wijck die zich gigantisch verslikt terwijl ze aan een tuinslang staat te zuigen, Guga Baúl die geblinddoekt en op zijn knieën door mijn tuin kruipt, Sven De Ridder die in zijn broek doet tijdens het paardrijden en natuurlijk Olga Leyers die de burgemeester van Kontich probeert te imponeren door op zijn bureau te kruipen en Hit Me Baby One More Time te kwelen... Ja, ik heb mijn kandidaten echt héél onnozele opdrachten gegeven (lacht)”.

Ruth Beeckmans: “Toen VTM mij vroeg, had ook ik één eis: een aimabele presentator. Dat bleek een onhaalbare kaart. Koen Wauters, Niels Destadsbader, de broers Coppens… het werd Gert Verhulst. In Het Grootste Licht maak ik mijn debuut als (co-)presentatrice. Ik begeleid het panel bij al de ‘onnozeliteiten’ die Gert voor hen bedacht. Zelf durfde hij blijkbaar niet op te dagen. Wat hij bedacht, was soms echt van den hond (Samsonmopje). Ik hou de tijden en scores in de gaten, zie erop toe dat er niet vals wordt gespeeld en verzorg de psychologische nazorg van het panel. Oh ja, en Gert zijn toastjes met kaviaar, daar zorg ik ook voor.”

Vaste panelleden:
Frieda Van Wijck is de ouderdomsdeken van de groep. Het nuchtere, wijze panellid dat alles met een dosis gezond verstand tot een goed einde probeert te brengen. Enkel lopen doet ze niet graag: “Al dat gejaag altijd…”.

Hoewel hij 42 is, blijft Sven De Ridder het grote kind dat zich met veel goesting en vaak zonder veel nadenken op een opdracht stort. Hij is het impulsieve, maar ook het meest competitieve panellid.
Olga is de rijzende ster van de bende. Zij pakt elke taak aan met enorm veel jeugdig enthousiasme. En met lawaai. Veel lawaai.

Met zijn gespierde lichaam van bijna twee meter is Guga Baul niet alleen het meest atletische panellid, maar ook de meest bedachtzame. Hij wikt en weegt elke opdracht voor hij eraan begint.
Deze vier worden elke week uitgedaagd door een wisselende gelegenheidsdeelnemer.

Deze kandidaten doen al zeker mee:
Dat Staf Coppens het gewoon is om zijn lichaam aan allerlei proeven bloot te stellen, is een publiek geheim. Deze keer doet hij dat niet om de wetenschap te dienen, maar simpelweg omdat Gert het hem vraagt. Samen met zijn collega-panelleden moet Staf een eitje zo snel mogelijk zien op te eten. Alleen weet niemand of het om een rauw, zacht- of hardgekookt ei gaat. Wie achterhaalt dat het snelst? En áls het ei rauw is, wie durft het dan in één keer op te slurpen? Het vijftal moet ook een horen-zien-en-zwijgenspel creatief zien aan te pakken en een video maken die er straf uitziet als hij achterstevoren wordt afgespeeld. Geeft Gert de hoogste score aan de horrorfilm van Sven of kiest hij voor de K3-sollicitatie van Olga?

TOM WAES
Tom Waes is wel wat gewoon als het op het uitvoeren van bizarre opdrachten aankomt. De verwachtingen van Gert Verhulst liggen dus torenhoog. Wie maakt in de eerste opdracht het snelst een badkuip leeg? En wie kan zijn lichaam het meest verzwaren in 20 minuten tijd? Wie niet sterk is, moet slim zijn. Wie het allebei is, heeft wellicht de grootste kans op slagen in deze opdracht. Lost Tom de hoge verwachtingen in of moet hij de duimen leggen voor zijn jongere alter ego Guga Baúl?

KAMAL KARMACH
In een zuiders getinte aflevering ontvangen Gert en Ruth comedian en rijzende ster Kamal Karmach. Hij en zijn concurrenten krijgen een opdracht die meestal aan de brandweer wordt overgelaten: red de kat van Gert uit een hoge boom. Met de nadruk op ‘red’. Een hogedrukreiniger, hockeystick of strijkplank zijn dus uit den boze. Vervolgens trekt het panel naar het gemeentehuis van Kontich, waar ze de lokale burgemeester zo goed mogelijk moeten ‘imponeren’. Dat woord wordt nogal ruim geïnterpreteerd. Tot slot moet het hele gezelschap een volledige ananas zo onzichtbaar mogelijk op hun lichaam verstoppen. Voor Kamal eindigt het hele verhaal alvast met een aantal gênante lekkages...

Het Grootste Licht, vanaf woensdag 7 september om 20.35 op VTM.