.
Marieke Vervoort
woensdag 26 oktober 2022

Film Marieke Vervoort binnenkort in de bioscoop

Hij wordt verwacht in februari

Vanaf 1 februari komt de inspirerende documentaire over de laatste 3 levensjaren van onze buitengewone paralympisch topatlete Marieke 'Wielemie' Vervoort uit in bioscoop. Aan de hand van het verhaal van Marieke onderzoekt deze film de existentiële en morele vragen over de manier waarop we reflecteren over sterven én leven.

Marieke, addicted to life is een Amerikaans-Belgische documentaire film van Pola Rapaport, in co-productie met het Antwerpse productiehuis Associate Directors.

In 2016 wordt Marieke Vervoort wereldwijd bekend, na haar zilveren en bronzen overwinning op de Paralympics in Rio. Tijdens de persconferentie in Rio vertelt Marieke aan de wereld dat ze sinds 2008 beschikt over de schriftelijke toestemming voor euthanasie, maar dat ze wil blijven leven, tot de fysieke pijn niet meer te dragen valt. Met deze open en eerlijke, maar voor velen toch ook choquerende verklaring krijgt Mariekes verhaal plots internationale aandacht.

Als tiener lacht de toekomst Marieke toe, tot ze op 14-jarige leeftijd door een zeldzame degeneratieve spier- en ruggengraatziekte langzaam verlamd raakt. Op haar 20ste zit Marieke permanent gekluisterd aan een rolstoel, maar het weerhoudt de jonge atlete niet om een uitlaatklep te zoeken in sport. Ze ontdekt rolstoelbasketbal, neemt deel aan para-triatlons en behaalt ook uitzonderlijke overwinningen. In 2008, na haar (gefaalde) deelname aan de Hawaii Ironman, stort Marieke echter in. Ze lijdt zoveel pijn dat ze overweegt zelfmoord te plegen. Na gesprekken met palliatief specialist dr. Wim Distelmans besluit ze euthanasie aan te vragen. De mogelijkheid om op elk moment zelf te kunnen kiezen om te sterven, geeft Marieke de kracht en goesting nog méér dan 10 jaar lang alles uit het leven te halen.

Bio van Marieke Vervoort

Meer Over:

Marieke Vervoort