.
News Image

Felix van Groeningen Beste Regisseur

Prijs Beste Regisseur voor Felix van Groeningen op Sundance


Felix van Groeningen heeft zopas de Prijs voor de Beste Regie gewonnen op het Sundance Film Festival in het Amerikaanse Park City (Utah, 21-31 januari). Hij won de onderscheiding met Belgica, zijn nieuwe speelfilm die het door Robert Redford opgerichte Festival mocht openen en vervolgens de spits van de World Dramatic Competition afbeet. Het is voor het eerst dat een Belgische speelfilm een van de belangrijkste prijzen op Sundance wegkaapt.



Via Skype bedankte van Groeningen het Festival en de Jury. Ik ben ongelofelijk gelukkig, verklaarde hij in een eerste reactie. Sundance was een heel fijne plek om de film te tonen, dat hebben we gevoeld bij zowel professionals als bij het gewone festivalpubliek. En nu blijkt dat de jury Belgica ook geapprecieerd heeft. Super gewoon! Een regisseurs-prijs is tegelijk ook altijd bizar vind ik, want wat maakt een goede regisseur? Daarom dat ik hem wil opdragen aan de fantastische acteurs, en mijn partners in crime: producent Dirk Impens, en Ruben Impens, Arne Sierens, Stephen en David Dewaele, Nico Leunen.



Belgica vertelt het verhaal van twee broers die samen een café runnen. Naarmate het succes toeneemt, groeien de broers steeds meer uit elkaar…

In de hoofdrollen zien we Stef Aerts, Tom Vermeir, Charlotte Vandermeersch en Hélène Devos. Het originele scenario is van de hand van Arne Sierens en van Groeningen. Ruben Impens tekende voor de fotografie, terwijl Nico Leunen instond voor de montage. De muziek, die bijna zelf een personage in de film vormt, is van Soulwax.



Van bij aanvang kon Belgica op heel wat aandacht en bijval rekenen bij zowel het publiek, de pers als bij de professionelen. Het feit dat Sundance opende met de wereldpremière van de film, een eer die bv. drievoudig Oscarwinnaar Whiplash enkele jaren geleden te beurt viel, zorgde voor een ware hype. De reacties waren goed, en de vraag- en antwoordsessies na de diverse vertoningen lokten vele reacties uit. In de pers waren tal van positieve recensies te lezen. Zo had het Amerikaanse vakblad 'Variety' het over A fine choice to kick off Sundance,' terwijl 'The Hollywood Reporter' het in zijn recensie zelfs had over a sensual pleasure. Ook Soulwax kreeg de thumbs up van 'Screen International' voor de formidable soundtrack. De Britse kwaliteitskant 'The Guardian' beloonde de film met vier sterren.

Bij ons brengt KFD Belgica op 2 maart uit in de bioscoop. Bijna uniek voor een Vlaamse film is dat dit simultaan gebeurt met Frankrijk (distributeur: Pyramide) en Nederland (September Film). Het in Berlijn gevestigde internationale verkoopkantoor The Match Factory voert sinds de wereldpremière op Sundance tal van gesprekken met geïnteresseerde distributeurs in diverse andere territoria.



Belgica is van Groeningens vijfde speelfilm, en meteen ook zijn vijfde samenwerking met producent Dirk Impens (Menuet, dat verder o.a. ook Café Derby, Turquaze en In Vlaamse velden maakte). De film kon rekenen op steun van het VAF/Filmfonds van Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz. Het economisch fonds Screen Flanders, een initiatief onder de bevoegdheid van Vlaams minister van Economie Philippe Muyters en minister van Cultuur Gatz, investeerde ook in deze productie.


Bio van Felix Van Groeningen