.
News Image

Donderdag in Vandaag over een Jaar

Aangrijpende momenten in de sofa bij Cath Luyten.
Donderdagavond 5 april ontvangt Cath Luyten in Vandaag over een jaar weer een aantal Vlamingen die in 2017 iets bijzonders wilden realiseren op één jaar tijd. Hebben ze hun doel gehaald? Dat komen ze na een jaar vertellen bij Cath, die samen met de kijkers ontdekt of ze hun droom hebben bereikt en de belangrijkste momenten uit hun bewogen jaar mee herbeleeft.

Cath Luyten krijgt de 19-jarige Noa langs uit Willebroek (Antwerpen), die als mucopatiënte met een stel nieuwe longen een concert wil kunnen bijwonen. Bea en Matthias (25) uit het West-Vlaamse Roeselare willen samen een kindje krijgen. De pittige 71-jarige Anne-Marie uit Gent wil een nieuwe partner vinden. Audrey (53, uit Limburg) wil verlost zijn van haar slangenfobie. En Noémie (14) en Lore (18) uit Deinze/Destelbergen in Oost-Vlaanderen willen een gymnastiekmedaille halen op de World Games.

Anne-Marie (71) – Vandaag over een jaar wil ik opnieuw een partner hebben
“Wat moet komen zal komen. Maar als het niet zo is, zal ik het ook aanvaarden.” – Anne-Marie

Anne-Marie heeft naar eigen zeggen al een vrij turbulent leven achter de rug, en drie huwelijken. Nochtans was haar laatste huwelijk het bewijs van ware liefde. Helaas stierf haar man plots aan een hersenbloeding en bleef Anne-Marie na tien gelukkige jaren weer alleen achter. Maar Anne-Marie hoopt dat er nog een gelijkgestemde ziel te vinden is bij wie ze opnieuw de liefde mag ervaren. En om die te vinden, is ze vast van plan om zich op het online daten te storten.
Audrey (53) – “Vandaag over een jaar wil ik van mijn slangenfobie verlost zijn”

“Ze zeggen dat je in Afrika geen slangen tegenkomt. Maar als ik ga, dan zijn er.” – Audrey

Audrey heeft tijdens haar tienerjaren een trauma opgelopen toen er op reis in Italië plots een slang uit een boom viel en voor haar voeten terecht kwam. Sindsdien heeft ze een panische angst voor slangen ontwikkeld. Die gaat zelfs zo ver dat Audrey geen kinderboek durft openen uit angst dat ze er een tekening van een slang in zou zien.

De fobie van Audrey beïnvloedt niet alleen haar eigen leven, maar ook dat van haar omgeving. Haar vriend droomt immers van een reis door Afrika, maar Audrey durft geen voet te zetten op Afrikaanse bodem uit vrees er een slang tegen te komen. En daar schaamt ze zich zo erg voor dat ze wil afrekenen met haar demonen en van haar fobie af wil.


Noémie (14) en Lore (18) – “Vandaag over een jaar willen wij een medaille gehaald hebben op de World Games”
De afgelopen drie jaar stond alles in teken van deze ene wedstrijd. Het is erop of eronder.” – Noémie & Lore

Noémie en Lore zijn al drie jaar een duo in de acrogymnastiek. En ze zijn erg goed in hun sport. Ze studeren aan de topsportschool, trainen 28 uur per week en stapelen de prijzen op in de verschillende jeugdcompetities. Maar vanaf 2017 mogen ze deelnemen aan wedstrijden bij de senioren. En in dat jaar staan ook de World Games op het programma, een vierjaarlijkse topcompetitie voor niet-olympische sporten. Ze dromen er van om in deze internationale wedstrijd te schitteren tegen hun idolen en een medaille mee naar huis te nemen.

Bea (25) en Matthias (25) – “Vandaag over een jaar hopen wij een kindje te hebben”

“Bijna iedereen in onze omgeving heeft kindjes en dat wringt.” – Bea
Bea en Matthias kennen elkaar al sinds hun tiende. Inmiddels zijn ze ook al jaren een koppel en zitten ze al even lang met een kinderwens. Bea is ook al twee maal zwanger geweest maar telkens kreeg ze een miskraam. Ze hebben al gesproken over inseminatie en IVF, maar ze koesteren nog altijd de hoop dat ze ook op natuurlijke wijze ouders kunnen worden. Hun grootste wens is dat ze over een jaar met een baby in de armen binnenwandelen bij Cath in de studio.

Noa (19) – Vandaag over een jaar wil ik naar een concert kunnen gaan en uit volle borst meezingen

“Ik wil het risico nemen. Wordt het mij gegund, des te beter. Wordt het mij niet gegund… dan heb ik toch leuke dingen gedaan in mijn leven waar ik blij mee ben.” - Noa

Noa lijdt aan mucoviscidose. Ze is er zo erg aan toe dat ze op de wachtlijst staat om nieuwe longen te krijgen. Haar grote wens is om een normaal leven te kunnen leiden: studeren, uitgaan, shoppen met vriendinnen, reizen… Een nieuw stel longen zou dat allemaal mogelijk kunnen maken. Zo’n transplantatie is niet zonder risico, maar Noa wil dat risico nemen. Want zo wil ze niet meer verder. Ze wil terug kunnen ademen. En ze wil terug kunnen zingen, het liefst van al op een concert van haar favoriete band Coldplay. De tickets zijn al gekocht. Nu nog wachten op nieuwe longen.

Vandaag over een jaar: donderdag 5 april om 20.40 uur op Eén.

Download onze app voor iOS of Android