.
Dominique Van Malder - De Bachelorette
vrijdag 3 maart 2023

Dominique Van Malder: “Het gaat vooral om wat daarop volgt”

Hij zal bepaalde woorden niet mijden

We moeten steeds meer en meer op onze woorden letten. Er zijn heel wat zaken die tegenwoordig niet meer sociaal worden aanvaard en die zelfs geband worden van televisie en uit boeken.

Net zoals de woorden ‘dik’ en ‘lelijk’ zullen worden geband uit de boeken van Roald Dahl. Onzin vindt zowat de helft van Vlaanderen. En ook Dominique Van Malder is er erg kritisch over.

“Ik vind het sowieso geen goed idee om bepaalde woorden te verbieden, tenzij dat woorden zijn die mensen kwetsen. Ik heb de dingen altijd benoemd zoals ze zijn. In ‘Albatros’ heb ik bijvoorbeeld nooit het woord ‘dik’ vermeden. Ik heb het ook altijd zelf gebruikt toen ik zelf nog zwaarder was”, vertelt hij in Dag Allemaal.

Voor Dominique is het heel eenvoudig. Mensen die dik zijn, weten dat best van zichzelf. Het gaat dan ook niet om het woord ‘dik’ zelf, maar wel alles wat daarop volgt.

“Ik ben op dit moment twee films aan het schrijven. Ik ben mij bewust van de tijden waarin we leven en hou rekening met de realiteit, maar ik ga geen woorden bannen, zeker niet als ze uitgesproken worden door personages. Welke woorden mensen gebruiken, vertelt vaak veel over wie ze zijn. We moeten luisteren naar ons bewust zijn van gevoeligheden, maar ik weiger mij neer te leggen bij de dictatuur van een minderheid.”

Bio van Dominique Van Malder