.
Bart Hollanders en Jeroen Perceval
zondag 13 maart 2022

Dealer, Grond en Beau Séjour grote winnaars van De Ensors 2022

De jaarlijkse filmprijzen in Oostende.

Zaterdagavond zijn voor de twaalfde keer De Ensors, de Vlaamse film- en televisieprijzen, uitgereikt. Na de digitale editie van vorig jaar kon Kursaal Oostende deze keer terug rekenen op een goed gevulde zaal met zo’n 800 aanwezigen.

Guga Baúl opende de ceremonie, met als co-hosts Jennifer Heylen, Stijn Coninx, Bert Hamelinck en Minister President Jambon. In een mix van live-uitreikingen en odes werden de winnaars van 22 categorieën bekendgemaakt. Dealer van Savage Film was de absolute winnaar in de categorie Film. Deze film van Jeroen Perceval wist maar liefst negen van haar veertien nominaties te verzilveren, met de Ensors voor Beste Film, Beste Regie (Film), Beste Scenario (Film), Beste Acteerprestatie in een Ondersteunende Rol (Film) voor Bart Hollanders, Beste D.O.P. voor David Williamson, Beste Geluid voor Yanna Soentjens, Beste Muziek voor Stan Lee Cole, Beste Make-up voor Dorien Van Poucke en Beste Art Direction Bart Van Loo. Het regiedebuut van Perceval wist ook de Telenet Publieksprijs in de wacht te slepen.

Voor televisie waren Grond en Beau Séjour 2 de grote winnaars. Grond, de Lunanime-productie van regisseurs Adil El Arbi, Bilall Fallah en Mathieu Mortelmans, werd bekroond met de Ensors voor Beste TV-Serie, Beste Scenario (TV-Serie) en Beste Acteerprestatie in een Hoofdrol (TV-Serie) voor Yassine Ouaich. De fictiereeks Beau Séjour 2 van De Mensen kon evenveel Ensors verzilveren: die van Beste Regie (TV-Serie) voor Kaat Beels en Nathalie Basteyns, Beste Montage voor Bert Jacobs en Beste Kostuum voor Catherine Marchand.

Ook het Gentse boksdrama Cool Abdoul van Potemkino Productions ging niet met lege handschoenen naar huis. Nabil Mallat won de Ensor voor Beste Acteerprestatie in een Hoofdrol (Film). Daarnaast viel ook Red Light in de prijzen. Geert Van Rampelberg won voor de Vlaams-Nederlandse coproductie van Eyeworks de Ensor voor Beste Acteerprestatie in een Ondersteunende Rol (TV-Serie). Hi My Name is Jonny Polonsky van Woestijnvis en Het leven in kleur van Panenka waren de winnaars in de categorieën Documentaire Film en Documentaire TV. De Ensor voor Beste Jeugdfictie ging naar Mijn vader is een saucisse. Voor Beste Animatie ging de Ensor naar Ben Tesseur en Steven De Beul van Beast Animation voor hun Meneer Papier.

De Ensor voor internationale prestatie, toegekend door de leden van de raad van bestuur van De Ensors, gekend als de Albert Bert Prijs, ging naar Bert Hamelinck van Caviar. Hij won met zijn productiehuis Caviar immers twee Oscars voor The Sound Of Metal.

Er was ook live muziek tijdens de Ensor-ceremonie. De voor de gelegenheid samengebrachte Ensorband onder leiding van Joost Van den Broeck voorzag het Gala van muzikale ondersteuning. Mauro Pawlowski en zijn band zorgden voor een filmische score bij de compilatie van alle winnaars die hun Ensor al tijdens de festival week mochten ontvangen. Another String Quartet bracht een eigen versie van Marina om het in memoriam te begeleiden.

De afgelopen week werd er tijdens Filmfestival Oostende vooruitgeblikt naar het Gala van De Ensors. Ook daar werden al enkele winnaars bekend gemaakt. Un Monde won niet alleen de Ensor voor Beste Coproductie maar eveneens voor Beste Franstalig Belgische productie. Ook werd componist Ruben De Gheselle met de steun van BNP Paribas Fortis bekroond tot Belofte van het Jaar. Uit een shortlist van vijf kortfilms won Binge Loving van Thomas Deknop de Ensor voor Beste Kortfilm. In het heftige jaar voor de bioscoopsector ging Nachtwacht 3: de Dag van de Bloedmaan lopen met de Box Office Award. Tot slot reikte het Filmfestival van Oostende drie Lifetime Achievement Awards uit: aan actrice Sien Eggers, aan de Nederlandse broers Alex en Marc Van Warmerdam en aan Arno. Bovendien werd Arno ook geëerd met een heuse erehaag.

De Ensors zijn een initiatief van Filmfestival Oostende (FFO) en de organisatie is in handen van vzw De Ensors met de steun van het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF).


Bio van Bart Hollanders en Jeroen Perceval