.
Daphne Paelinck en Randall Van Duytekom
zaterdag 19 maart 2022

De Proefkonijnen bouwt tweede keer eigen theater

'Nieuw pop-up theater in opbouw voor fantasierijk interactief totaalspektakel'

Theatergezelschap De Proefkonijnen kon tijdens de pandemie jong en oud cononaproof laten genieten van hun voorstellingen op unieke locaties. Nu de theaterzalen weer open mogen, vertaalt het productiehuis één van die voorstellingen naar het podium. Eén detail: dat podium is nog in volle opbouw.
Het is zo ver: na lang wachten mogen de creatievelingen van de cultuursector het theater weer induiken. Dat laten ze zich bij De Proefkonijnen geen twee keer zeggen. Tijdens de pandemie vonden ze zichzelf opnieuw uit door coronaveilige voorstellingen op unieke locaties te creëren. Zo speelt hun productie Raptorville nog tot 27 maart op de voormalige Electrabelsite in Schelle.

Nu heeft het productiehuis besloten om voor de tweede keer een eigen pop-up theater uit de grond te stampen. Hun eerste pop-up theater, een omgebouwd winkelpand in het centrum van Antwerpen, moest door toedoen van de lockdown na amper zes maanden al definitief de deuren sluiten. Toch dient de nood aan nieuwe theaterzalen zich met de heropening van de cultuursector opnieuw aan.

'Antwerpen telt veel theaters, maar wanneer je hoort naar hun beschikbaarheid, blijkt het zeer moeilijk om een theaterproductie meerdere weken te laten spelen', zegt zaakvoerder Randall van Duytekom. 'Dat is nochtans nodig om grote producties rendabel te maken. We hebben tijdens de coronaperiode goed samengewerkt met het gemeentebestuur van Edegem en daarom hebben we besloten om voor onze nieuwe productie één van de hangars in Fort 5 om te bouwen tot een pop-up theater.'
Er wordt momenteel nog druk gewerkt aan de nieuwe theaterzaal, want het gezelschap maakt zich klaar om vanaf 7 mei telkens 300 toeschouwers te kunnen verblijden met hun productie Het Land Zonder Lach. Die naam doet misschien wel een belletje rinkelen, want meer dan 5000 bezoekers betraden vorig jaar Het Land Zonder Lach. Op die manier kon menig gezin zich coronaveilig laten onderdompelen in de fantasierijke wereld. Vanwege de grote populariteit, steekt De Proefkonijnen zijn immersieve wandeling nu in een nieuw jasje: een interactief totaalspektakel.
De theaterversie van Het Land Zonder Lach neemt jong en oud nog steeds mee naar een wereld waarin lachen niet kan. Maar ook voor wie de voorstelling al zag, vallen er nieuwe dingen te ontdekken. Het gekende verhaal wordt tot leven gebracht in een groot gloednieuw decor. Daarnaast zullen er ook nieuwe geluiden weerklinken in de vorm van originele muziek en verse dialogen. Kortom, ogen en oren zullen te kort schieten.

De cast bestaat uit Daphne Paelinck, Gregory Van Damme, Randall Van Duytekom, Ken Verdoodt en Mathieu Engels.
Tekst & regie: Randall Van Duytekom

Wanneer? 7, 8, 14, 15, 21, 22, 28, 29 mei 2022 11u & 14u
Waar? Pop up Theater Fort 5, Edegem
Tickets en info: www.deproefkonijnen.be.