.
News Image

De bende van 700 miljoen in Dossier X

Een straf verhaal.
Maandag brengt Jeroen Wils in Dossier X het straffe verhaal van Paul Meyer en zijn zogenaamde ‘Bende van 700 miljoen’, één van de meest spraakmakende drugszaken van ons land. Meyer is een flamboyante Nederlander, smokkelde voor vermoedelijk 700 miljoen euro aan drugs en valse sigaretten via de haven van Antwerpen ons land binnen, maar bleef altijd een gentleman. Hij werd opgepakt, veroordeeld, zat ondertussen zijn straf uit en deed onlangs zijn kant van het verhaal uit de doeken in een boek. Maandag laat Dossier X de speurders aan het woord die Meyer en zijn bende uiteindelijk klisten. In de reportage zittten ook unieke stukken uit het gerechtelijk onderzoek en reconstructies.

De bende van Meyer is actief in het Antwerpse tussen 2003 en 2007. Ze spelen lange tijd een kat-en-muisspel met de speurders. Elk lid van de bende had meer dan één mobiele telefoon, ze spreken daarenboven in codetaal en ze hebben geen vast kantoor. Ze opereren ook vanuit een fitnesscentrum dat ze hadden aangekocht. De bende voelt zich lange tijd onaantastbaar. Op het toppunt van hun succes kopen de criminelen in Thailand een luxeresort met vijf villa’s, een zwembad en een hotel, waar ze geregeld verblijven. Maar in januari 2006 komt een eind aan hun luxeleventje.

De politie komt Meyer op het spoor, nadat in de haven van Antwerpen cocaïne wordt gevonden. Vernuftig verstopt in speciaal uitgeholde balken tropisch hout uit Peru. Meyer werd opgepakt, maar kwam voorlopig vrij, en zou later moeten verschijnen voor de correctionele rechtbank. De speurders beginnen dan een intensieve afluisteroperatie en vernemen dat er heroïne onderweg in een lading ijzerschroot is vanuit Turkije. En nog wat later horen ze ook dat er een nieuwe lading hasj onderweg is, uit Marokko. Meyer voelt dat het net rond hem wordt gespannen en hij vlucht naar zijn resort in Thailand. Omdat België geen uitleveringsverdrag met Thailand heeft, dachten ze dat het gerecht hen daar ongemoeid zou laten. Maar na een rechtshulpverzoek hielp de Thaise politie dan toch bij de arrestatie van de bendeleden. Paul Meyer wordt veroordeeld tot 10 jaar cel. In de nasleep van het onderzoek worden nog 23 andere bendeleden veroordeeld tot straffen tussen 9 maanden en 10 jaar cel. De speurders hebben het geld van Meyer nooit gevonden. Ze werden getipt dat hij het geld ergens begraven had, maar ondanks opgravingen hebben ze nooit iets kunnen vinden.

Dossier X, maandag om 21.40 op VTM.