.
News Image

De ontvoering van VDB in Dossier X

Een nog steeds actueel verhaal.
Maandag 30 april keert Dossier X terug naar 14 januari 1989 wanneer ex-premier Paul Vanden Boeynants, VDB, één van de meest controversiële politici die ons land ooit gekend heeft, zijn wagen zoals steeds parkeert in de ondergrondse garage van zijn appartementsgebouw. Maar deze keer wordt hij opgewacht door een goed georganiseerde bende die hem overmeestert en ontvoert. Het is het begin van een thriller die ons land een maand lang in de ban zal houden.

Dossier X reconstrueert deze onwaarschijnlijke ontvoeringszaak, die het hele land in rep en roer zette. De makers kregen weer de kans het hele dossier in te kijken, en mogen geluidsopnames laten horen van de daders die via de telefoon de ontvoering opeisten. Aan de hand van waarheidsgetrouwe reconstructies van de feiten en de verhoren, komt deze zaak weer tot leven.

Na zijn ontvoering wordt Vanden Boeynants in een vakantievilla opgesloten, in de Noord-Franse badplaats Le Touquet. Hij leeft er in volslagen duisternis, zonder enig tijdsbesef, en op een dieet van water en conserven. Al snel neemt VDB - geheel naar zijn natuur - de touwtjes in handen. Hij onderhandelt met de ontvoerders over het losgeld. 400 miljoen frank wordt 63 miljoen. Enkele dagen later overhandigt een vriend van hem het geld aan een tussenpersoon en iets later is VDB terug een vrij man.

Kort na zijn vrijlating geeft de ex-premier een historische persconferentie. In een monoloog van een uur legt de ex-premier uit wat hem overkomen is. Vanaf dat moment begint ook de klopjacht op de daders. Eén dag na de vrijlating van Vanden Boeynants wordt Basri Bajrami opgepakt, met in zijn zakken een grote som Zwitsers geld. Bajrami wordt onmiddellijk in de boeien geslagen. Uiteindelijk kunnen de speurders ook bendeleider Patrick Haemers en zijn vrouw lokaliseren via zijn telefoonverkeer in Rio de Janeiro. Op 27 mei 1989 arresteren de speurders Haemers in een shoppingcenter in Rio de Janeiro. Hij wordt uitgeleverd aan ons land, maar op 14 mei 1993 pleegt hij zelfmoord in zijn cel.

Dossier X, maandag om 21.55 op VTM.