.
News Image

Chris Van den Abeele is geen fan van Nederlands experiment

Nederlandse radiozender zet robot in als nieuwslezer.


Sinds kort zet de Nederlandse radiozender NH Radio een robot in om het radionieuws te lezen op momenten dat er geen mensen beschikbaar zijn. Nachtnieuwslezer Chris Van den Abeele is in het Radio 1-programma 'De Wereld Vandaag' geen fan van dit experiment. Volgens hem is het enige voordeel van zo'n robot, dat hij niet in slaap valt. Dit overkwam hemzelf naar verluidt wel één keer. De teksten van zo'n nieuwsuitzending worden wel uitgeschreven door een mens, maar worden voorgelezen door de robot. Volgens Van den Abeele hoor je te duidelijk aan de stem dat het geen echte mens is die de berichten voorleest. Nachtnieuws wil niet alleen de mensen informeren, verduidelijkt Van den Abeele. Je bent een gezel 's nachts van de luisteraar. Je moet de mensen het gevoel geven dat je een mens bent.



Volgens onderzoeker Karim Dahdah van VRT Innovatie zijn er nog twee heikele punten om mee af te rekenen. Volgens hem focussen de meeste onderzoekers zich op het Engels of andere grote talen. Voor kleinere talen als het Nederlands zou de technologie nog niet zo goed op punt staan. Een tweede heikel punt is de context van een verhaal. Een robot leest een verhaal steeds op dezelfde toon, zonder emotie, zeggen zowel Karim Dahdah als Chris Van den Abeele. Een algoritme kan in zekere mate wel bepalen wat er belangrijk en minder belangrijk nieuws is, maar om een complex verhaal in heldere taal uit te leggen heb je een mens nodig, aldus nog Van den Abeele.



Volgens onderzoekers zullen Chris Van den Abeele en andere journalisten of nieuwslezers nog niet meteen voor hun job moeten vrezen.



(Nico Vanaken)


Bio van Chris Van den Abeele