.
Cath Luyten
maandag 10 september 2018

Cath Luyten bij Willeke Alberti, koningin-moeder der homo’s

Willeke Alberti al 63 jaar op de planken. 


Maandag kan je op Eén kijken naar de tweede aflevering van Buurman, wat doet u nu?. In het nieuwe seizoen gaat Cath Luyten op bezoek bij zes iconen die elk op hun manier mee de muziekgeschiedenis van de Lage Landen kleurden en maandag is dat Willeke Alberti.

De Nederlandse zangeres kwam dankzij haar vader Willy in de showbizz terecht. Amper 10 jaar was Willeke Alberti toen ze de eerste keer op een podium stond met haar beroemde vader Willy Alberti. 63 jaar later staat de actrice uit De kleine waarheid en zangeres van klassiekers als ‘Carolientje’, ‘Samen zijn’ en ‘Niemand laat zijn eigen kind alleen’ met evenveel jeugdige schwung op het podium. Cath ontmoet de 73-jarige Willeke hevig zingend en swingend op het podium van de Amsterdamse Gay Pride. Al meer dan 10 jaar mag ze de Pride afsluiten en dat ontroert haar nog elke keer: “Het is zo belangrijk dat ieder mens zichzelf kan en mag zijn. Het is een boodschap die ik wil blijven doorgeven. Van dit publiek krijg ik zo veel liefde. Daar kan ik een heel jaar mee door.”



“Als je geboren wordt, heb je een moeder en als je uit de kast komt, krijg je er nog ééntje bij!” Zo wordt Willeke afgekondigd als koningin-moeder der homo’s op de Gay Pride. En al snel leert Cath haar kennen als oermoeder boven alles: Willeke laat werkelijk geen kind alleen en ontvangt Cath met open armen in haar knusse villa in Laren. Daar vertelt ze honderduit over haar leven dat zich al 63 jaar op de planken afspeelt. Dat ze in die tijd ook drie keer het ja-woord gaf, onder andere aan mediamagnaat John de Mol en topvoetballer Sören Lerby, doet er voor Willeke niet meer toe. “Ik kan inderdaad een winkeltje met trouwjurken beginnen, maar het is allemaal zo lang geleden. Ik ben toch veel meer dan de ex van. Ze hebben me het prachtigste cadeau gegeven: mijn drie kinderen.”



Eén van die kinderen, de intussen bekende tv-maker Johnny de Mol, heeft Willekes bekommernis voor kwetsbare mensen geërfd. Samen brengen ze een aantal mensen uit de psychiatrie wat afleiding met een bezoekje en Cath mag mee. Als Johnny ‘De glimlach van een kind’ inzet, schieten de tranen Willeke in de ogen. Een mooie afsluiter van een warm portret. Johnny is zelf pas vader en begrijpt zijn moeder: “Het is lang geleden dat ik haar nog zo ontroerd heb. Maar ik heb het van haar geleerd: Het meest kostbare wat je iemand kan geven is aandacht en tijd. Daarom zijn wij regelmatig in zorgcentra te vinden, lang niet altijd met camera’s.”



Buurman, wat doet u nu?: maandag 10 september om 21.30 uur op Eén.