.
Benjamin Dalle
maandag 23 januari 2023

Benjamin Dalle: “Ze moeten hier wel behoedzaam mee zijn”

Dat is niet zijn visie

Het is voor heel wat Vlamingen amper te vatten dat namen als Tom Waes en Niels Destadsbader zo’n ontzettend hoog loon hebben, terwijl 67 andere mensen bij VRT hun ontslag hebben gekregen. Die hoge lonen zijn nogal tegenstrijdig met de besparingen waarover VRT het vaak heeft.

“Ik geloof Frederik Delaplace als hij zegt dat het om marktconforme bedragen gaat”, begint minister van Media Benjamin Dalle in Dag Allemaal. “Dit zijn figureren die ook door andere zenders worden gegeerd. Wij vragen als Vlaamse regering van de VRT een zo breed mogelijk bereik. Je moet dus ook kwaliteitsvolle ontspanning brengen, met schermgezichten die verbonden zijn aan je merk.”

Niels Destadsbader verdient zowat het dubbele van de minister van media, maar dat stoort Benjamin absoluut niet.

“Ik weet niet of die verhouding klopt. Maar zelfs als het waar is, heb ik daar op zich geen probleem mee. Met dien verstande dat de VRT hier wel behoedzaam mee moet zijn. Men mag daar zeker in deze tijden niet mee overdrijven. Met overheidsmiddelen moet men zuinig zijn.”

In Nederland geldt de regel dat presentatoren bij publieke omroepen niet meer verdienen dan de minister-president. Een regel die in Vlaanderen absoluut niet van toepassing is. “De politiek die bepaalt hoeveel BV’s mogen verdienen? Dat is niet mijn visie. Als zij menen dat die lonen nodig zijn om hun doelen te bereiken, dan geloof ik dat. Maar veel offensiever dan nu moeten ze niet worden.”