.
News Image

Bart Herman en Marcel De Groot samen naar de top

Gelegenheidsduo is een dikke hit aan het scoren. 


Bart Herman (60) en Marcel De groot (56) zaten ooit, het zal 25 jaar geleden zijn, elk hun eigen debuutsingeltje promotend, samen in een uitzending van “Ochtendkuren met Somers en Verschueren”, het legendarische zaterdagochtend-programma van radio 2, zonder het van elkaar te weten, laat staan aan elkaar voorgesteld te worden. Dit gebeurde wel toen manager/publisher Luc Standaert hen vorige zomer samen zette tijdens “Song City”, een door hem georganiseerde songwritersweek met nationale en internationale artiesten, en dat bleek een schot in de roos te zijn. Niet alleen muzikaal maar ook wat tekstschrijven betreft bleken Herman en de Groot meer dan op dezelfde golflengte te zitten en toen ook hun beider stemmen bijzonder goed leken te matchen stond niets een fijne samenwerking nog in de weg. Dit alles resulteerde in de single “Heb jij dat ook?”, momenteel niet meer van de radio weg te branden.



Opvallend is nu wel dat het duo, onder de radar door en buiten het zicht van het allesziende en -wetende oog van de gespecialiseerde pers en media, deze week heel elegant de top 5 kwam binnenwandelen van de Vlaamse Ultratop 50, bij ons weten nog altijd de enige officiële hitparade. Niet dat iedereen elke dag de charts volgt of dat de hitparades nog steeds de impact hebben van pakweg radio Veronica in de jaren 60, maar toch spreekt hier, tot spijt van wie ’t benijdt, toch wel een beetje de stem van ‘het volk’, van ‘dé luisteraar’. Een stem die soms haaks staat op de wensdroom van vele platenfirma’s en managementbureaus.



Niemand had het zien aankomen maar plots staan Herman en de Groot op 4, enkel voorafgegaan door de onoverwinnelijke Grand Bazart op 1, het duoviraat van Tourist en de multi-inzetbare Raymond op 2, en de omnipresente, door zijn eigen en andere radio’s graag gedraaide Peter Van de Veire op 3. Nog even, mits een beetje goodwill vanuit de radio1-hoek, anderhalve minuut Van Gils of een zevende dagje en deze jongens staan daar waar ze horen : aan de top in Vlaanderen. Toch maar in de gaten houden, die Herman-de Groot, zowel in verenigde als verspreide slagorde.


Bio van Marcel de Groot en Bart Herman