.
News Image

“Vandaag over een jaar wil ik terug goed kunnen praten”

Donderdag in een emotionele 'Vandaag Over een Jaar'.
In de zesde aflevering van Vandaag over een jaar ontvangt Cath Luyten weer een aantal Vlamingen die in 2017 iets bijzonders wilden realiseren op één jaar tijd. Zo komt de 33-jarige Tanya uit Olen (Antwerpen) langs. Zij wil 55 kilogram afvallen. De Mechelse Mohamad (32, afkomstig uit Syrië) wil voetbalscheidsrechter worden in de nationale afdeling. De 32-jarige Freekje (uit Aalst, Oost-Vlaanderen) wil terug kunnen praten na een zware beroerte. En Cath ontvangt ook een bekend gezicht: Maaike Cafmeyer (Gent) wil haar panische rijangst overwinnen en haar rijbewijs halen.

Tanya (33) – “Vandaag over een jaar wil ik 55 kilogram vermagerd zijn”
“Ik had het gevoel dat ik dood was, dat ik in mijn zetel lag te wachten tot het gedaan was.” – Tanya
Tanya is nooit heel mager geweest, maar mede dankzij haar grote mond heeft ze daar nooit een groot probleem mee gehad. Maar toen Tanya door haar zwaarlijvigheid geen optreden van haar favoriete band meer kon bijwonen, drong het tot haar door dat ze zo niet meer verder wilde leven. Ze komt Cath Luyten beloven dat ze er alles wil aan doen om terug naar de zomerfestivals te kunnen gaan. Ze zal niet zal stoppen vooraleer haar gewicht opnieuw uit twee cijfers bestaat. In het geval van Tanya betekent dit: 55 kilogram vermageren op 52 weken. Een grote uitdaging.

Mohamad (31) – “Vandaag over een jaar ben ik de eerste Syrische scheidsrechter in de nationale Belgische voetbalcompetitie”
“Ik zag mezelf niet vechten tegen iemand anders, dus ben ik onmiddellijk vertrokken.” – Mohamad
Mohamad leidde een gelukkig leven in Syrië toen het leger hem opriep om zich te melden aan het front. Maar voor de vredelievende Mohamad was dat een onmogelijke opdracht. Hij weigerde mee te vechten in de oorlog en liet alles en iedereen achter. Hij vluchtte weg uit zijn thuisland en kwam na een tocht van weken aan in België, waar hij een nieuw leven trachtte op te bouwen.
Mohamad woont intussen in Mechelen en wil dolgraag zijn passie verder beoefenen: voetbalscheidsrechter zijn. Maar hoewel hij het nodige FIFA-diploma heeft en in Syrië wedstrijden floot voor 60.000 toeschouwers, moet hij in België onderaan de ladder beginnen: als assistent-scheidsrechter in vierde provinciale. Maar hij moet en zal ooit fluiten in de Jupiler Pro League. En het liefst van al binnen het jaar.

Maaike Cafmeyer (43) – “Vandaag over een jaar wil ik mijn rijbewijs gehaald hebben”
“Ik ga mijn angst in de ogen kijken en zeggen: F**K YOU!” - Maaike
Maaike kampt al twintig jaar met rijangst. De oorsprong van haar fobie ligt in een zwaar auto-ongeval van haar ouders. Zij werden aangereden door een vrachtwagen die hun auto tot schroot herleidde. Als bij wonder hebben Maaikes moeder en vader het ongeval overleefd, maar Maaike zelf hield er een trauma aan over. Ze durft zich niet met de auto in het verkeer te begeven en houdt er zelfs niet van om als passagier mee te rijden in een wagen. Maar nu Maaike zelf mama is van twee jonge dochters, wil ze haar probleem aanpakken. Ze geeft zichzelf een jaar om haar angst te overwinnen en voor haar rijbewijs te gaan.

Freekje (32) – “Vandaag over een jaar wil ik terug goed kunnen praten”
“Ik sta anders in het leven nu. Alleen de essentie is er nog: liefde.” - Freekje
Freekje kreeg tijdens de nieuwsjaarsnacht van 2015 plots zware hoofdpijn. Het ging van kwaad naar erger en een paar uur later lag Freekje volledig verlamd in een ziekenhuisbed. Diagnose: locked-in syndroom. Freekje kon niets meer bewegen, haar ogen uitgezonderd. Freekje zag, hoorde, rook en voelde nog alles, maar kon op geen enkele manier meer communiceren. De dokters vertelden haar dat de situatie onomkeerbaar was, maar dat was buiten de wil van Freekje gerekend. Elke minieme vooruitgang was voor haar een stimulans om nog harder te werken aan haar revalidatie. Freekje weet dat ze nooit meer de oude zal zijn en communiceert met Cath via een letterbord en haar vriendin Eva. Haar grote droom is om ooit terug verhaaltjes te kunnen voorlezen aan haar zoontje.

Vandaag over een jaar: donderdag 19 april om 20.40 uur op Eén.

Download onze app voor iOS of Android

Bio van Maaike Cafmeyer en Cath Luyten