.
Ludo Dierckxsens en Walter De Donder
zondag 28 mei 2023

Zo mag het laatste avondmaal van Walter De Donder eruitzien

Een mooi einde

Walter De Donder is nog steeds erg actief, zowel als politicus, maar ook als acteur bij Studio 100. Beide passies zou hij dan liefst zo lang mogelijk volhouden.

En hoewel hij over het algemeen nog steeds leeft vanuit de gedachte dat hij nog een heel leven voor zich heeft, gebeurt het dat hij weleens stilstaat bij de eindigheid van zijn leven.

“Met ouder te worden betrap ik mezelf erop vaker te denken: ‘hoe zal dit hier aflopen?’”, laat hij optekenen in De Morgen. “Ik heb een aantal vrienden verloren aan hartfalen. En dat was elke keer een wake-up call. Ik heb toch jaren ongezond geleefd, te veel gerookt, te veel gedronken, te weinig slaap, altijd maar werken. Misschien zal dit zich ooit weleens wreken. Ik probeer dat nu wat te compenseren door iets gezonder te leven: eens naar de fitness te gaan, een beetje meer te gaan stappen. Maar toch”, klinkt het.

Als zijn tijd dan toch eens gekomen is, weet Walter wel hoe zijn laatste avondmaal er mag uitzien, zo blijkt: “Mijn laatste avondmaal zou in een gezellige ruimte moeten zijn, aan een mooie tafel, met linnen tafellakens, linnen servetten, een mooi servies, kaarsen op tafel, met licht klassieke muziek op de achtergrond. Met, als ze dan nog leven, mijn broers en mijn zus, en mijn gezin natuurlijk”, mijmert Walter.

Op de tafel verschijnt liefst een copieuze maaltijd: een goed klaargemaakte biefstuk, met veel frieten erbij, met veel saus erover. Een lekker voorgerecht en achteraf een crêpe suzette. En daarna een geweldige calvados, met een goede sigaar erbij. “En als de ober dan vraagt: ‘Meneer, wilt u graag nog...’, zal ik op dat moment wel zeggen: ‘Weet je wat? Gooi er mij nog maar een Irish coffee tegenaan.’ En dan zal de overgang vlotjes gaan, denk ik”, lacht Walter. “Om uiteindelijk te zeggen: ‘Ik ga even liggen, want die Irish coffee zit een beetje in mijn hoofd.’ En dan zachtjes de tunnel in, even achteromkijken naar al het moois wat er in mijn leven is gebeurd, en dan rustig naar de overkant. Gezellig sterven, ja,” besluit hij.

Bio van Walter De Donder

Meer Over:

Walter De Donder