.
News Image

Zjef Vanuytsel overleden

Kleinkunsternaar overleden aan kanker.


Na een langdurige strijd tegen kanker, is singer-songwriter en chansonnier ZJEF VANUYTSEL woensdagavond (30/12) overleden in het UZ Gasthuisberg te Leuven. Zjef was 70 jaar. Hij laat zijn vrouw en twee kinderen achter.



Zjef Vanuytsel debuteerde in 1970 met het album ‘De Zotte Morgen’, waarvan het gelijknamige openingsnummer, ‘Houten Kop’, ‘Ik weet wel mijn lief’ en ‘Hop Marlène’ Nederlandstalige klassiekers werden. Van het album werden meer dan 100.000 exemplaren verkocht. Vanuytsel’s succes was vooral te danken aan zijn vakmanschap en talent voor melodie en arrangement, zijn romantische en poëtische luisterliedjes en de wijze waarop hij pop en blues-invloeden vermengde met traditionele chansonelementen. De sfeer is weemoedig, met thema’s zoals het voorbijgaan der dingen, de twijfel, maar ook warmte, meevoelen en troost. Vaak is er ook zelfrelativering en wat onderliggende humor.



Zjef brengt tijdens de jaren zeventig nog drie albums uit : ‘Er is geen weg terug’ (1973), ‘De Zanger’ (1976) en ‘De Stilte van het land’ (1978) met bekende nummers zoals ‘De Massa’, ‘Tussen Antwerpen en Rotterdam’, ‘Laat alleen mijn goede vrienden over’, ‘Er is geen weg terug’, ‘De Stad gaat slapen’ en ‘Toch is ze zo lief’.



In 1983 verschijnt nog ‘Tederheid’ die meer dan 20 jaar lang zijn laatste plaat bleef toen hij in 1985 besloot om zich fulltime aan de architectuur te wijden.



Een aantal gastoptredens en het uitbrengen van zijn verzameld werk in 2006, wakkerden echter het oude vuur weer aan. Zjef dook opnieuw de studio in en bracht eind 2007 een nieuw album uit getiteld ‘Ouwe makkers’. Er volgt een zeer succesvolle en uitverkochte theatertournee langsheen tientallen Vlaamse schouwburgen en cultuurcentra, alsook memorabele passages op o.a. de Gentse Feesten en Dranouter.



In 2009 was hij de centrale gast op de Nekka-nacht in het Antwerpse Sportpaleis. Hij brengt er oud en nieuw werk samen met enkele sterke duetten : ‘Lief en Leed’ met Boudewijn De Groot, ‘Ouwe makkers’ met Thé Lau en Jan de Wilde en een prachtige versie van ‘Als je zomaar weg zou gaan’ met Sarah Bettens.



Na verplichte rust omwille van zijn gezondheid, volgde in 2014 opnieuw een succesvolle tournee onder de titel ‘Lief en Leed’. Ditmaal samen met chansonnière Micheline Van Hautem met wie hij ook twee singels opneemt die vaak gedraaid worden op Radio 2 : ‘Als twee geliefden’ en ‘Spoken in je hoofd’. De kanker slaat echter opnieuw toe en de tournee moet vroegtijdig afgebroken worden.



Zjef hield de afgelopen jaren nooit op met plannen maken en bleef werken aan nieuwe projecten en ideeën. Jammer genoeg heeft de ziekte de zanger de afgelopen weken definitief ingehaald.



Zjef Vanuytsel wordt volgende week begraven omringd door zijn familie en geliefden, zijn vele vrienden en kennissen, en zijn trouwe muzikanten en collega-artiesten.



Rouwberichten kunnen gestuurd worden naar :

Familie Vanuytsel

Langerodestraat 38

3040 Huldenberg


Bio van Zjef Vanuytsel

Meer Over:

Zjef Vanuytsel