.
Xander De Rycke
dinsdag 12 december 2023

Xander De Rycke: “Dat is het ergste wat een comedian kan doen”

Hij doet het niet

Xander De Rycke komt niet vaak in de media aan bod, maar hij is wel één van de populairste comedians van ons land. Als je al van hem gehoord hebt, is de kans groot dat het gaat over zijn vete met James Cooke of zijn vete met Jelle Cleymans.

Maar gelukkig kennen duizenden Vlamingen hem ook door zijn geweldige shows en fantastische humor. Naast shows heeft Xander ook een eigen podcast ‘Mosselen om half twee’.

“Het ergste wat een comedian kan doen, is de hakken in het zand zetten en denken: ik heb het gevonden, dit is mijn trucje, mijn onderwerp, en daar klamp ik me krampachtig aan vast. Want tien jaar later tuimel je van die wolk af, en dan ben je verbaasd dat de mensen kwaad zijn op jou. Ik zie sommige collega's van 45 à 50 jaar daar nu al mee worstelen”, zegt hij in Humo.

Xander is nu zo’n 15 jaar bezig en dat wil natuurlijk zeggen dat sommige moppen wat gedetailleerd zijn. In zijn jubileumshow ‘XDR15’ stond Xander nog eens stil bij beladen thema’s als gender en kleur.

“'XDR15' begon met deze mop: 'Is het u al opgevallen dat ge nooit een bruine tuinkabouter ziet? Da's raar, want ze hebben meestal een kruiwagen vast.' Het publiek reageerde precies zoals je hoopt dat een publiek vandaag reageert. Ik zei: 'Als je geaffronteerd bent door die mop, weet dan dat het de allereerste is die ik ooit op een podium heb gebracht. Ze is drie keer uitgezonden op Canvas en ze heeft in Humo gestaan als één van Xander De Ryckes beste moppen. De wereld is veranderd, net als ik.”

Bio van Xander De Rycke

Meer Over:

Xander De Rycke