.
William Boeva
zaterdag 29 april 2023

William Boeva: “Maatschappij is niet klaar voor mensen als ik”

Komiek is streng voor onze samenleving

Komiek William Boeva werd op 6 november 1989 geboren met pseudoachondroplasie, een zeldzame soort van dwerggroei waarbij de dwerggroei enkel in de ledematen zit en niet in het hoofd en de romp. Naar verluidt zouden er in België maar drie mensen met deze aandoening leven, zo vertelt de komiek in Het Laatste Nieuws.

“Mijn beperking is heel bepalend geweest in mijn leven en dat zal ze ook blijven, omdat ik leef in een maatschappij die voor mensen als ik niet klaar is”, klinkt het streng. “Mensen met een beperking worden in dit land vanaf de dag dat ze worden geboren apart gestoken. Gelukkig hebben mijn ouders zich daar altijd tegen verzet en hebben ze me alle kansen gegeven die ze ook hun ander kind gaven, maar dat is niet zonder slag of stoot gegaan.”

Volgens William heeft zo’n negentien procent van de wereldbevolking een beperking. Toch is het een groep die grotendeels onzichtbaar blijft. Een fenomeen waarvoor hij de schuld bij de overheid legt, die er volgens hem alles aan doet opdat die groep niet zou deelnemen aan de maatschappij. “Ze pushen je om thuis te zitten en niks te doen. Ik heb het daar steeds moeilijker mee. Als kind vochten mijn ouders daartegen, nu moet ik het zelf doen”, stelt hij.

“Anders dan veel anderen heb ik het geluk dat ik wél door de mazen van het net ben geglipt. Dat mijn ouders wél de middelen hadden om een aangepaste rolstoel te kopen. En dat ik wél een job heb”, vervolgt hij. Was dat niet het geval geweest, dan was ik, zoals die anderen, misschien óók in een neerwaartse spiraal beland en verder en verder weggezakt.”

Wel hekelt hij het feit dat mensen met een beperking de trots missen om iets met hun beperking te doen: “Zoals de holebi’s hun Pride hebben, de vrouwen hun women empowerment en de zwarten hun Black Lives Matter, zo zouden ook wij, mensen met een beperking, moeten opstaan en zeggen ‘wij kunnen iets’”, kinkt het beslist.

Bio van William Boeva

Meer Over:

William Boeva