.
News Image

Will Tura: “elk optreden kan mijn laatste zijn”

Will Tura beseft dat het erg snel gedaan kan zijn…


Will Tura wordt in augustus 79 jaar en vierde op 11 juli de Vlaamse feestdag met een groots concert in de AB begeleid door het Brussels Philharmonic. Het is het enige concert van Will Tura in 2019. “Elk optreden kan mijn laatste zijn,” beseft ook Will Tura.

Anderhalve maand geleden trok Will Tura nog naar de dokter om zijn stembanden te laten onderzoeken. Opnieuw was alles in orde en kreeg hij groen licht. “Ik was zo blij!” klinkt het verheugd bij Will Tura in Humo, want de koning van het Vlaamse lied blijft een eeuwige twijfelaar. Will Tura geeft toe dat hij zelfs op dat moment al lichtjes zenuwachtig was voor het concert. “Zo gaat het bij elk optreden, ook na al die jaren: ik ben een fundamentele twijfelaar,” aldus Will Tura.

“Ik moet zeker weten dat ik er klaar voor ben. En dus ben ik me ook al weken aan het voorbereiden.” Will Tura weet ook goed genoeg waarom hij na al die jaren nog zo zenuwachtig is: “Het is die lat, hè: die ligt dáár (houdt zijn hand een flink eind boven het hoofd). Ik heb mezelf ooit een kwaliteitsnorm opgelegd, en die wil ik blijven halen.” En dat is niet zo vanzelfsprekend als het lijkt…

“Wat ik in al die decennia verworven heb, kan ik in één concert weer kwijt zijn,” beseft Will Tura, die zeker niet “het concert te veel” wil geven. Daarvoor is hij te eergierig: “Ik wil nooit in die fase belanden waarin mensen zeggen dat het allemaal nog wel charmant is, maar niet meer de punch heeft van vroeger. Als ik voel dat het niet is zoals ik het wil, word ik paniekerig, en dan blijf ik liever thuis.” Will Tura beseft wat dat betekent: “Elk optreden kan dus mijn laatste zijn: zodra ik merk dat het minder wordt, stop ik ermee. Daar ben ik heel categoriek in,” spreekt Will Tura klare taal in Humo.

Het was dat perfectionisme waardoor Will Tura nooit internationaal is doorgebroken. Ooit kreeg hij immers de kans om naar Amerika te trekken. Toen Norman Newell, de producer van Shirley Bassey, Will Tura hoorde zingen in het Kursaal van Oostende werd hij verliefd op zijn stem en uitstraling. De producer wilde Will Tura internationaal lanceren...

Will Tura twijfelde echter. Hij wilde immers in perféct Engels zingen, en vond dat niet evident. Newell zag er geen graten in, maar plots besefte Will Tura haarscherp wat hij moest doen. Bij terugkomst in Brussel vertrouwde Will Tura aan zijn broer Staf toe dat hij zijn internationale droom voorgoed zou begraven en in Vlaanderen zou blijven. Will Tura is daar nog steeds niet rouwig om. “Veel ongeluk komt voort uit te ver willen reiken. Je moet voelen waar je geluk ligt. Het succes en de liefde, dat vond ik in Vlaanderen,” klinkt het bij Will Tura.

Bio van Will Tura

Meer Over:

Will Tura