You are here

Weer minder muziek verkocht in 2017

13/03/2018 13:31-

Omzet 100 miljoen gedaald in tien jaar tijd!

Vanochtend vond in Brussel een persmoment van cijfers van 2017 van de Belgische muziekmarkt voorgesteld. Daar werd vooral de nadruk gelegd op het feit dat meer dan de helft van de muziekverkopen vorig jaar digitaal gebeurden. Initiatiefnemer Bea Music ziet nog veel groeipotentieel voor digitale muziek en zag de tbetalende muziekstreaming in 2017 groeien met 38,6%. Betalende muziekstreaming is met 41% marktaandeel nu het meest populaire muziekformaat en steekt in België de Cd (37%) voorbij. Meer dan de helft van alle verkopen zijn digitaal (via streaming of downloads).

BEA Music noteert ook in 2017 een ferme groei in betalende muziekstreaming (+38,6%) via bijvoorbeeld Apple Music, Deezer of Spotify. Het kantelpunt is bereikt: betalende muziekstreaming is met 41% marktaandeel nu het meest populaire muziekformaat. De groei in digitaal gaat in ons land nog steeds hand in hand met de Cd, Dvd en vinyl, die samen nog 47% van de verkopen uitmaken. Deze groei biedt bijna voldoende tegengewicht voor de dalende Cd verkopen. De totale muziekverkopen 2017 resulteerden zo in 73,20 miljoen euro of een lichte daling van 1,8% t.o.v. 2016. Die daling is vrij beperkt en dat is een meevaller. Maar het moet gezegd: het verschil met de cijfers van 10 jaar geleden is enorm: in 2007 lag de omzet nog op 177 miljoen euro.

De tijd dat we muziek downloaden is zo goed als voorbij. Muziekstreaming zet haar gestage opmars verder tot bijna 30 miljoen € en kent nog veel groeipotentieel. In deze digitale markt ziet BEA Music de omzet uit downloads verder dalen, tot 9,22 miljoen euro en dat is ruim 20% minder dan in 2016.

Pieter Swaelens namens BEA Music: “De piek van betalende muziekstreaming is in België zeker nog niet bereikt. Een vergelijking met onze buurlanden toont aan dat we in België streaming iets trager hebben omarmd. Het is echter de stevige ondersteuning van de platenmaatschappijen en de streamingaanbieders die er voor zorgen dat de muziekliefhebber zich meer en meer bewust wordt van het bestaan ervan. We verwachten een verdere groei van deze dienst, zeker ook mede door de kracht van lokale artiesten.”

Vicepremier en Minister van Digitale Agenda en Telecom Alexander De Croo, zelf bijna een dagelijks gebruiker van muziekstreaming: “Steeds meer mensen vinden de weg naar online muziek. In 2017 was de online muziekverkoop voor de eerste keer goed meer dan de helft van de muziekverkoop. Streaming is populairder dan de CD. Het belang van muziekstreaming voor artiesten en de muziekindustrie zal enkel maar toenemen.”

De verkoop van muziek op Cd, Dvd en vinyl is nog steeds goed voor een marktaandeel van bijna 47% i.p.v. 56% het jaar ervoor, wat een daling van 17,9% betekent. “De sector is ervan overtuigd dat streamingdiensten door hun grote aanbod ook de verkopen van de fysieke drager, als verzamelobject, positief beïnvloeden. Het fysieke muzieksegment houdt relatief gezien goed stand met een omzet van bijna 31 miljoen €,” verklaart Pieter Swaelens van Bea Music. De omzet uit vinyl verdubbelt op slechts twee jaar tijd. Vinyl is de enige fysieke drager die groeit: met 24,3% tot een omzet van bijna 6 miljoen €, of 8% van de muziekverkopen.

In Vlaanderen zijn zeven van de 10 best verkochte albums van Belgische artiesten. Onze succesvolle lokale muziekartiesten moesten enkel Ed Sheeran als internationale artiest op nummer 1 laten voorgaan. ‘Liefde voor muziek 2017’ en de debuutplaat van Niels Destadsbader staan bovenaan in de lijst bestverkochte albums. Clouseau, Oscar and the Wolf, Bazart, Bart Peeters en K3 vervolledigen de lijst van bestverkopende albums van Belgische artiesten in Vlaanderen. In totaliteit is 20 van de in 2017 verkochte albums Belgisch, 23% is Vlaamstalig. Opvallend daarbij is dat deze cijfers in 2016 respectievelijk nog 16% en 30% scoorden.Vlaamstalige muziek daalde met 7% maar mogelijk is dat te wijten aan de stevige cijfers van het eerste album van de nieuwe K3.
Wat singles betreft is slechts 12% van de verkoop Belgische, 5% is Vlaamstalig. Die cijfers lagen in 2016 nog op 14% en 6%.