.
Walter Grootaers
vrijdag 12 juli 2019

Walter Grootaers kan niet leven van De Kreuners

Wat verdient de zanger van De Kreuners?


Walter Grootaers vertelt in Primo dat hij het gelukkigst is wanneer hij op een podium staat, maar van De Kreuners leven? Dat is niet mogelijk. Daarvoor is Vlaanderen te klein…

Primo polst bij Walter Grootaers wat het voor hem betekent om gelukkig te zijn, en Walter spreekt zoals steeds klare taal: “Om echt gelukkig te zijn, moet je alleszins dieptepunten hebben gekend. Anders leef je in oppervlakkigheid: een vaste relatie, een vaste job, zekerheid, op dit uur eten we, op dat uur gaan we slapen… Sommige mensen hebben dat nodig, maar ik vraag me af of je op die manier ooit het opperste geluk zult ervaren,” klinkt het bij Walter Grootaers. Walter Grootaers heeft geen problemen met mensen die op die manier door het leven gaan, maar “er moet toch iets meer zijn,” aldus de zanger van De Kreuners.

De Kreuners bestaan ondertussen 41 jaar maar dat betekent niet dat alles altijd rozengeur en maneschijn is geweest. “Samen muziek maken is één ding, maar in een band spelen ook véél andere factoren.” Toch voelt Walter Grootaers zich het gelukkigst als hij op een podium staat. Al wil hij toch onderstrepen dat optreden écht werken is. “Ik sta daar met een doel: de mensen amuseren,” aldus Walter Grootaers in Primo.

“Ik wil dat de mensen naar huis gaan met een goed gevoel.” En dat is al sinds 1978 Walters missie. En als hij daarin geslaagd is stapt hij gelukkig van het podium. “Maar dan moet ik echt de laatste rij bereiken, tot tegen de muur,” klinkt het overtuigd bij Walter Grootaers. “Na elk concert discussiëren we nog over het zwakke punt van het optreden hoor. Eigenlijk zijn we nooit content bij De Kreuners,” grijnst Walter in Primo. Toch heeft iedereen in de groep nog een job naast De Kreuners.

De vijf huidige Kreuners (Walter, Jan, Erik, Ben en Axl) delen alles door vijf. “Dat doen we al van in het begin. Om die reden kunnen we er eigenlijk ook niet van leven,” lacht Walter uitbundig. Ook al zouden ze er wèl van kunnen leven op een heel specifieke manier. Begin jaren negentig scoorden De Kreuners nog steeds grote hits als “Ik Wil Je” en traden ze 180 keer per jaar op. “Toen realiseerden we ons dat we op dat tempo verder zouden moeten doen om ervan te kunnen leven. Dat is moordend. We beseften meteen dat dat niet vol te houden was.”

Dus maakten De Kreuners de keuze om de groep af en toe in de ijskast te steken en er een job naast te nemen. “We hoeven dit niet om den brode te doen en dat is eigenlijk ons opperste geluk,” aldus Walter Grootaers die naast zanger ook schepen is in Lier. “We spelen puur voor het plezier,” aldus Walter Grootaers. “Geen toegevingen.” En dat noemt Walter Grootaers dan ook het grote voordeel van De Kreuners: “niets moet”.

Download onze app voor Android of iOS