.
News Image

VRT schuift Bjorn Soenens aan de kant

Bjorn Soenens niet langer hoofdredacteur Het Journaal.


De kogel is door de kerk: Liesbet Vrieleman drukt haar stempel op de vloer van de nieuwsdienst van de openbare omroep. Vrieleman werd eerder dit jaar in huis gehaald en zij heeft haar huiswerk gemaakt. Vrieleman, Algemeen Directeur Informatie en Sport, heeft het nieuwe college van hoofdredacteurs voorgesteld aan de medewerkers van VRT Nieuws. Voortaan bestaat het college uit Brecht Decaestecker (digitaal), Griet De Craen (radionieuws en -duiding), Steven Samyn (televisieduiding) en Inge Vrancken (Het Journaal) onder leiding van Liesbet Vrieleman.



Liesbet Vrieleman: “We blijven onze sterktes behouden, maar wat we doen, gaan we wel onder de loep nemen: Hoe gaan we jongeren beter bij onze nieuwsdienst betrekken, hoe bereiken we meer jonge gezinnen, hoe gaan we digitaal een grote stap vooruit zetten? Voldoen onze programma’s aan hun uitgangspunt?




Steven Samyn gaat aan de slag als nieuwe hoofdredacteur voor tv-duiding. Hiervoor komt Steven over van De Tijd waar hij als chef verantwoordelijk was voor de weekendkrant. Hij volgt Carl Voet op die vorige week bekend maakte dat hij opstapt als hoofdredacteur duiding. Steven Samyn: “VRT Nieuws is de referentie voor duiding in Vlaanderen. Dit huis met z’n duidingsploeg biedt zo veel mogelijkheden om de beste programma’s te maken die de feiten en de context van het nieuws belichten.”




Bij Het Journaal wordt Inge Vrancken de nieuwe hoofdredacteur. Zij stapt in de voetsporen van Bjorn Soenens die de afgelopen de leiding had. Inge Vrancken: We leven in turbulente en boeiende tijden en er is meer dan ooit nood aan kwaliteitsvolle en evenwichtige journalistiek. Mensen willen begrijpen wat er in de wereld gebeurt en daarin speelt onze berichtgeving een heel belangrijke rol. Dat is een grote en belangrijke verantwoordelijkheid, daarom ben ik ingegaan op de vraag om die verantwoordelijkheid als hoofdredacteur van Het Journaal mee te dragen. Het Journaal zal blijven doen wat het nu al zeer goed doet: gedreven journalistiek werk, objectieve en evenwichtige verslaggeving met aandacht voor het bredere plaatje en de achtergronden waartegen de feiten zich afspelen. We blijven de Vlaming een heldere kijk geven op de actualiteit zodat die vervolgens zelf een duidelijk beeld kan vormen van wat er zich afspeelt in eigen land en in de wereld.”




Björn Soenens ruilt de rol van hoofdredacteur voor die van verslaggever en analist van de belangrijke Amerikaanse presidentsverkiezingen van 8 november.



Liesbet Vrieleman: “Ik wil Björn uitdrukkelijk danken voor zijn inzet van de afgelopen jaren: hij heeft inhoudelijk een duidelijke, nieuwe lijn uitgezet en de vernieuwing van Het Journaal tot een goed einde gebracht. De combinatie van het hoofdredacteurschap en de duiding bij de actualiteit in de USA was zeer veeleisend; Björn kan zich nu volop toeleggen op zijn passie en expertise.”




Björn Soenens: “De afgelopen drie jaar waren een voorrecht. In een snel veranderende samenleving nieuws maken bij de openbare omroep, is een zegen. Ik heb met een schitterende ploeg kunnen samenwerken, een vernieuwd journaal op poten kunnen zetten. Het Journaal is rond en gezond, met een schitterend marktaandeel bij alle lagen van de bevolking. Mijn tour of duty zit er nu op. Je moet altijd op tijd afscheid nemen, nooit te lang op je stoel blijven zitten. Ik neem met een mooi gevoel afscheid. Ik kan me voortaan weer richten op mijn echte passie: verhalen vertellen over Amerika, op alle platformen.”



Twee maanden geleden raakte al bekend dat Brecht Decaestecker aan het hoofd komt van de digitale nieuwsstroom van VRT Nieuws, waaronder deredactie.be. Hij vervangt Emmanuel Rottey die voor een tijd naar het buitenland verhuist om familiale redenen. Na zijn terugkeer blijft Emmanuel Rottey aan de slag bij VRT Nieuws. Griet De Craen blijft als hoofdredacteur radio verantwoordelijk voor de nieuwsbulletins op alle VRT-radionetten en voor de duidingprogramma’s op Radio 1 (De Ochtend, De Wereld Vandaag, Bonus).




Liesbet Vrieleman: “Griet leidt al enkele jaren met succes de nieuwsprogramma’s op onze verschillende radionetten. Ze is erin geslaagd om de nieuwsbulletins te diversifiëren op maat van elk radionet. Die weg willen we verder inslaan. Griet is bovendien onmiskenbaar een sterke people manager.”




Griet De Craen: “Ik zet mijn werk bij radio met veel plezier verder en wil VRT Nieuws graag mee door de hervormingen loodsen die noodzakelijk zijn om ook in de toekomst relevant te blijven.”




Liesbet Vrieleman heeft ook de leiding over de Sportredactie. Daar blijven Luc Van Langenhove en Pieter De Windt de hoofdredacteurs.