.
News Image

Voor Hetzelfde Geld trekt op onderzoek

Jan Van Looveren riskeert eigen gezondheid.
Op woensdag 19 oktober gaan Thomas Vanderveken, Jan Van Looveren en Britt Van Marsenille in Voor hetzelfde geld opnieuw op onderzoek.

Deze week test Jan voedingssupplementen. Hij slikt ze een maand lang om te weten of ze echt hun geld waard zijn. Britt onderzoekt voor Jan en Mieke, een koppel prille dertigers, wat ze bij elkaar moeten sparen om na hun pensioen te genieten van een zorgeloze oude dag. En met z’n drieën trekken ze op ontdekking in de wondere wereld van olijfolie.

Voor hetzelfde geld, woensdag 19 oktober om 20.40 uur op Eén

Waarom is de ene olijfolie tien keer duurder dan de andere?
Olijfolie is helemaal ingeburgerd in onze keukens. In de supermarkten vind je ze in alle soorten en prijzen: van 3 euro per liter tot meer dan 40 euro per liter. 

Maar hoe weet je nu wat een goeie en lekkere olijfolie is? En wat mag je daar voor betalen? Die zoektocht brengt Thomas tot in Italië, het olijfolieland bij uitstek.

Jan Van Looveren slikt één maand voedingssupplementen zonder effect
We hebben het allemaal druk. En soms nemen we niet eens de tijd om gezond te eten. Daarom slikken veel mensen extra vitaminen of mineralen in de hoop zich minder moe te voelen of om minder snel ziek te worden.

Eén Belg op vijf neemt dagelijks voedingssupplementen. In de Belgische apotheken werd vorig jaar voor bijna 400 miljoen euro aan voedingssupplementen verkocht. Het is dus big business. Maar zijn die supplementen eigenlijk nuttig?

Jan Van Looveren slikte een maand lang drie verschillende pillen: een voor een lagere cholesterol, een voor een goede nachtrust en een multivitaminenpreparaat. Hij laat vooraf zijn bloed testen en na vier weken opnieuw: na een maand slikken blijkt het effect van de pillen verwaarloosbaar. Meer zelfs: die pilletjes kunnen gevaarlijk zijn.

Zomaar slikken kan gevaarlijk zijn

Na drie weken voelt Jan geen echt effect. En dus trekt hij naar een expert. Voedingsdeskundige Patrick Mullie is nuchter in zijn analyse:

Voedingssupplementen hebben weinig tot geen nut als je ze zomaar begint te slikken.

Een dagelijkse dosis van bepaalde vitaminen, zoals A en D, kan zelfs gevaarlijk zijn voor de gezondheid.

Slik ze dus nooit zonder advies.

Kan je straks rondkomen met je pensioen?
Een tijdje geleden stond deze kop in de krant: 
“U zult niet rondkomen met uw pensioen.
Als onze minister van pensioenen Bacquelaine dat zegt, dan is dat op z’n minst zorgwekkend. Heeft hij gelijk? Want als je met pensioen gaat, dan verlies je een stuk van je inkomen en dus moet je het later met minder doen.

Hoeveel heb je nodig om van een zorgeloze oude dag te genieten? En wat kan je daar zelf aan doen? Jan en Mieke, een koppel dertigers, wilden wel eens weten hoe hun financiële toekomst er uit zal zien en rekenen daarvoor op Britt. 

Voor hetzelfde geld, woensdag 19 oktober om 20.40 uur op Eén

Download onze app voor iOS of Android

Bio van Jan Van Looveren, Britt Van Marsenille en Thomas Vanderveken