.
News Image

Voor hetzelfde geld test kinderzitjes in een crashtest

Dit moet je gezien hebben...
Voor 200 euro heb je al een zeer goed kinderzitje

Tot die conclusies komen prille vader Thomas Vanderveken, Britt Van Marsenille en Jan Van Looveren deze week in Voor hetzelfde geld. Ze testen zes dure en goedkope kinderzitjes en daarvoor huren ze zelfs een crashtestdummy.

Nog op woensdag 4 oktober rekent Thomas uit hoeveel je kan besparen met een slimme kamerthermostaat. Dat resultaat valt tegen. Een multi-zone systeem waarbij je meer op maat verwarmt, is zijn geld dan wel weer waard.

En Britt Van Marsenille stapt naar de douane met deze vraag: hoe kan je weten dat je geen namaak koopt op het internet? Volgens een recent artikel in een weekblad heeft de douane onlangs 700 namaakgoederen onderschept, vooral uit China.

Voor hetzelfde geld, woensdag 4 oktober om 20.40 uur op Eén.

Een slimme thermostaat bespaart geen dertig maar slechts vijf procent
Slimme kamerthermostaten worden door fabrikanten aangeprezen omdat ze energie zouden besparen. Zo'n toestel zou zelf leren wanneer je thuis bent en wanneer niet, én het onthoudt wanneer je het liever een graadje warmer hebt in huis. Op die manier zou je dertig procent kunnen besparen op je energiefactuur.

Maar klopt dat ook? Want slimme thermostaten zijn natuurlijk een stuk duurder dan de 'dommere' varianten.

Thomas ontdekt dat je geen dertig procent, maar slechts vijf procent kunt besparen met een slimme kamerthermostaat. Op voorwaarde dat je je klassieke klokthermostaat goed instelt. 

Een multi-zone systeem is wel zijn geld waard: besparing van 180 euro per jaar voor Thomas

Interessanter wordt het misschien als je investeert in een ‘multi-zone systeem’. Met zo’n systeem plaats je in elke ruimte een aparte thermostaat die je vervolgens instelt volgens jouw gewenste temperatuur. Zo verwarm je meer op maat, en kan je serieus besparen. Voor Thomas een besparing van 180 euro per jaar. Als je zijn investering van 840 euro in rekening neemt, is dat op minder dan vijf jaar terugverdiend.

Dure kinderzitjes niet veiliger
Omdat Thomas onlangs papa is geworden van Otto, weet hij dat het niet simpel is om een kinderzitje te kopen voor in de auto. Als ouder wil je uiteraard het beste voor je kind, maar hoe maak je dan de juiste keuze? Sommige zitjes kosten 500 euro en meer. En dus vroeg hij zich af: is een goedkoper zitje dan minder veilig?

Crashtest met de KULeuven         
Om dat te weten te komen, stapte hij naar het departement werktuigkunde van de KULeuven voor een crashtest. Jan ging op zoek naar een geschikte dummy. In totaal lieten ze zes dure én goedkope zitjes crashen tegen een snelheid van 50 km per uur. Alle zitjes kwamen heelhuids uit de test.

Test-Aankoop
Ook bij Test-Aankoop kwam ze tot een vergelijkbaar resultaat: een duur kinderzitje is niet per se veiliger. Belangrijk is wel dat je een zitje correct installeert in de wagen, en dat je het kind er juist in plaatst. Voor rond de 45 euro heb je al een veilig zitje. Voor 200 euro heb je al een zeer goed kinderzitje.

Hoe kan je namaak op het internet herkennen?
Op 20 september verscheen in Knack een artikel waarin stond dat de Belgische douane op twee weken tijd meer dan 700 namaakgoederen onderschept heeft. Het gaat dan meestal over sportschoenen uit China. Wie online iets bestelt, koopt dan misschien namaak zonder het te weten. Britt vindt dit straf en ze wil wel eens weten hoe je namaak kunt herkennen op het internet.

Voor hetzelfde geld, woensdag 4 oktober om 20.40 uur op Eén.

Bio van Thomas Vanderveken, Britt Van Marsenille en Jan Van Looveren