.
News Image

Voor hetzelfde geld legt dubieuze praktijken bloot bij hondenverkopers

Opletten voor broodfokkers


In Voor hetzelfde geld op woensdag 21 september wil Jan Van Looveren weten of een goedkope barbecue net zo goed grilt als een dure. Britt Van Marsenille gaat op zoek naar een goede en betaalbare hond. En Thomas Vanderveken bekijkt of een nieuw samengesteld gezin er financieel op vooruit kan gaan als het zich anders organiseert. Blijkbaar scheelt dat toch een pak geld.
In het tuincentrum staan de barbecues naast elkaar te blinken, de ene nog mooier dan de andere. En de prijzen liegen er niet om: vandaag kost een barbecue al snel 200 tot 300 euro. Maar er zijn ook goedkopere modellen: voor 30 euro koop je al een instapmodel. Maar zijn die zoveel slechter? Jan gaat op zoek naar een nieuwe barbecue. Maar wat is dat eigenlijk, een barbecue? Dat blijkt ingewikkelder dan Jan dacht.
Een hond kopen kost geld, gemiddeld zo’n 250 euro. En wat opvalt, er zijn binnen één ras goedkope honden maar ook erg dure honden. Ook waar je de hond koopt, heeft een invloed op de prijs. Vreemd toch? Britt trekt met de verborgen camera op onderzoek: wat kost een hond en waar moet je op letten bij de aankoop van een nieuwe hond? Tijdens haar onderzoek ontdekt ze dat veel hondenverkopers het niet zo nauw nemen met het welzijn van de hond. Als je een puppy koopt, is het belangrijk dat je het moederdier mag zien. Zo weet je zeker dat het om een pup gaat die hier is geboren en geen importdier uit een voormalig Oostblokland.


Britt gaat langs bij dierenwinkels en fokkers. Daar ziet ze heel veel puppy’s maar geen enkel moederdier. De hondjes zitten samen in kooien of achter glas. Ook het paspoort van een hondje inkijken is blijkbaar niet vanzelfsprekend. Britt kan dus niet vaststellen hoe oud de diertjes zijn. Dit ruikt naar broodfok: fokkers bij wie het welzijn van de dieren ondergeschikt is aan hun economisch belang, geld verdienen. Een hond kopen uit broodfok brengt mogelijk risico’s met zich mee: Zo zijn de dieren vaak niet voldoende gesocialiseerd, ze worden vaak niet tijdig ontwormd of gevaccineerd en ook inteelt komt voor.
Trouwen doen we steeds minder, scheiden helaas des te meer. Uit onderzoek blijkt dat bijna 2 op de 3 huwelijken eindigt in een scheiding ofwel 25.000 per jaar. Dat is veel en vervelend.


Maar er is ook goed nieuws: veel van die gescheiden partners krijgen nadien ook een nieuwe relatie. Maar als je nu zo’n nieuw samengesteld gezin wordt, zou dat dan financiële consequenties hebben? En kan een nieuw samengesteld gezin er financieel op vooruit gaan als het zich anders organiseert? Thomas zocht het uit voor Herman en Ruth. En wat blijkt, er valt veel geld mee te verdienen.
Voor hetzelfde geld, woensdag 21 september om 20.40 uur op Eén