.
News Image

Vlapo wil meer vrouwen aan de macht

Alleen mannen bepalen wat we op de VRT horen.




Vlapo, de vereniging voor Vlaamse Podiumartiesten, trekt aan de alarmbel. Aanleiding is het feit dat vooral (of enkel) mannen zeggenschap hebben over welke muziek we wél of niet op de openbare omroep te horen krijgen.



​Johan Verstreken liet ons donderdag namens Vlapo het volgende weten:

'​Op 3 januari 2017 trok Inne Eysermans van Amatorski aan de bel: er zijn amper vrouwelijke genomineerden bij de Mia’s en uitsluitend mannen in de jury. In hetzelfde artikel bekent Gerrit Kerremans, muziekcoördinator VRT, dat de muziekredacties bijna uitsluitend mannelijk zijn.

Ook in ‘De Bende van Annemie’ gaf Dirk De Clippeleir van de AB toe dat zijn programmatieploeg alleen uit mannen bestaat.



Al jaren lang is de programmatie van Radio 2 in handen van acht heren. Zij bepalen gedurende 365 dagen, 24 op 24 uur, de inhoud van zowat alle programma's, Wanneer zangers of musici een nieuw lied aanbieden zijn het steeds dezelfde acht heren die jureren of deze productie al dan niet zal worden opgenomen in de computer en past in het format van Radio 2. Iedereen schreeuwt moord en brand voor gendergelijkheid, behalve in de muziekwereld, daar bepalen uitsluitend mannen of vrouwen goed genoeg zijn om een podium te krijgen. Zou het resultaat anders zijn als er een vrouw mee mag beslissen? Zouden vrouwen voor vrouwelijke artiesten kiezen?

Wie zal het weten? Het gaat Vlapo ( Vlaamse podium artiesten) om het principe . Geef ons minstens één vrouw aub. Trouwens, Radio1 heeft ook geen enkele vrouwelijke programmatrice, klinkt het.




​Bij de televisietak van de openbare omroep is het anders, daar hebben ze al jaren een vrouw die mee beslist welke muziek er op televisie te horen en te zien is.