.
News Image

Vlaming keek in totaal 969 jaar Game of Thrones

Zo keek u naar Game of Thrones.


Dit weekend keken Vlamingen naar de laatste aflevering van Game of Thrones, een van de meest populaire series ooit. 1 troon, 7 koninkrijken, 8 seizoenen, 73 afleveringen, 4.184 minuten: een paar simpele cijfers die GoT samenvatten. Maar dat is slechts het topje van de ijsberg, natuurlijk. Telenet dook naar aanleiding van de ontknoping van het epos in de statistieken: hoe populair was de serie nu precies, en hoe zag het kijkgedrag van de Game of Thrones fans er uit?*



In de aanloop naar het laatste seizoen hebben maar liefst 55.000 Telenet klanten de vorige seizoenen bekeken om zich voor te bereiden op de ontknoping. Seizoen acht werd een ongekend succes: de eerste aflevering werd op maandag 15 april (de première) al meteen meer dan 50.000 keer opgevraagd. Dat is 150% meer dan aflevering één van seizoen zeven. Uiteraard is de toename te danken aan de hype rond de reeks, maar ook aan het feit dat deze dit jaar niet alleen in Play More in première ging, maar ook in Play.

Seizoen acht was niet alleen in Vlaanderen een groot succes: volgens HBO bereikt GoT per aflevering wereldwijd zo'n 44.2 miljoen kijkers. Dat is meer dan 10 miljoen meer dan seizoen zeven. In Vlaanderen bereikte seizoen acht in de eerste zes weken ook twee keer zoveel kijkers als seizoen zeven.



De meeste klanten keken op maandagavond rond 19u30 naar de nieuwe aflevering, maar er is ook een substantiële groep die hard fans: zo’n 3.500 mensen bleven zondagnacht op om live met de V.S. te kunnen kijken om 3u ‘s nachts. Dat is meer dan twee keer zoveel als voor de eerste aflevering van seizoen zeven. We zien een gelijkaardige stijging in het aantal bereikte Telenet Play en Play More klanten: in april keken maar liefst 57% van hen naar de serie. Ter referentie: seizoen 7 werd in de zomer van 2017 gereleased, en bereikte toen in de eerste maand 37% van de klanten.



In totaal heeft Vlaanderen 8,5 miljoen uren gekeken naar Game of Thrones op Telenet. Dat komt neer op 969 jaar. Niet iedereen was meteen overtuigde fan: 19% haakt af na één aflevering, maar zij die twee afleveringen kijken, blijken hooked: 7 op de 10 van hen kijkt het hele seizoen uit. Er is in Vlaanderen volgens de opvraagcijfers één superfan: een kijker uit Tienen keek in totaal 240 uur naar Game of Thrones - genoeg tijd om de volledige serie zo'n vier keer volledig te bekijken.