.
News Image

Viviane De Muynck en Eva Cools gelauwerd op het 43e FFGent

Viviane De Muynck en Eva Cools gelauwerd op de Avond van het Vlaamse Filmberoep


Tijdens de Avond van het Vlaamse Filmberoep op Film Fest Gent kreeg Viviane De Muynck de Acteursgilde Carrièreprijs. Dit is een prijs voor en door acteurs, die uitdrukt hoe zeer deze topactrice en haar indrukwekkende loopbaan worden gewaardeerd door haar collega’s, zegt woordvoerder Michaël Pas.

Eva Cools kreeg diezelfde avond de Visser-Neerlandiaprijs voor haar scenario 'Cleo' uit handen van Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz.



Al sinds de jaren ‘80 is De Muynck actief in vernieuwende theatergezelschappen als De Mannen van den Dam en De Witte Kraai. Later werd ze een vaste waarde in Needcompany, waarmee ze doorbrak in de internationale theaterwereld. Het grote publiek leerde haar kennen via haar stevige en toch gevoelige rollen in televisiereeksen als 'Oud België', 'Man en Macht' en 'Professor T'.



Ook in de filmwereld is ze een veelgevraagd actrice voor haar indrukwekkende acteerwerk en unieke uitstraling in films als 'D’Ardennen', 'Le Tout Nouveau Testament' en 'Het Vonnis'. Dit is voor alle duidelijkheid absoluut geen fin-de-carrièreprijs, benadrukt Michaël Pas, eerder een aanmoedigingsprijs voor een springlevend talent!



Viviane De Muynck ontving als prijs een grafisch kunstwerk van acteur Julien Schoenaerts, die tot kort voor zijn overlijden ook intens actief was als grafisch kunstenaar. Ze kreeg de prijs uit de handen van Tom Lanoye.



Zoals reeds gecommuniceerd gaat de Visser-Neerlandiaprijs Scenario, uitgereikt door de Scenaristengilde, dit jaar naar de Gentse Eva Cools voor 'Cleo', over een zestienjarig meisje dat een traumatisch verkeersongeval overleeft en haar redding zoekt in de veel oudere, mysterieuze Leos. In de namiddag werden fragmenten uit het scenario voorgelezen door acteurs Ina Geerts, Roy Aernouts & Romy Louise Lauwers onder de regie van Vanja D'alcantara.



Juryleden Marc Didden (voorzitter), Ger Beukenkamp, Tamar van den Dop, Digna Sinke en Geert Vermeulen kozen de winnares unaniem: “In de kern een mooi verhaal met een goede structuur. De lezer wordt permanent verrast door de scènes, die niet altijd voor de hand liggen. De onverwachte wendingen maken het verhaal spannend. Een verhaal met een open einde… of toch niet? Een sterk onderwerp dat psychologisch ook sterk wordt neergezet. Er is niet alleen aandacht voor de dialogen, maar ook voor wat we zien. Er zit veel gelaagdheid in de personages. Een poëtisch, prachtig, intiem drama waarbij je warmte voelt. In het goed geschreven scenario zit een hele grote belofte waarmee nog meer ‘goud’ te behalen valt.”



De Visser-Neerlandiaprijs Scenario wordt jaarlijks uitgereikt door het Algemeen-Nederlands Verbond aan een nog niet geproduceerd scenario in de Nederlandse taal en bedraagt 10.000 euro.



Om de Dag van het Vlaamse Filmberoep af te sluiten ging de Belgische film 'Le Ciel Flamand' van Peter Monsaert in première.