.
News Image

VIER pakt uit met De Bende Haemers

Reconstructie over één van de meest gevreesde gangsters.
Le Grand Blond, de bijnaam van spilfiguur Patrick Haemers, topgangster met sterallures. Tijdens de jaren '80 pleegt de Brusselse criminele bende Haemers de ene na de andere gewelddadige overval op geldtransporten. Samen met bendeleden Philippe Lacroix, Thierry Smars en later ook Basri Bajrami, baant Patrick Haemers zich een weg naar de top van het zware banditisme. Haemers pleegt in 1993 zelfmoord in zijn gevangeniscel. In de spraakmakende reportagereeks De Bende Haemers, uitgezonden op VIER in 2012, toonde televisiemaker Peter Boeckx voor het eerst exclusieve getuigenissen uit de directe omgeving van de bende; zijn moeder Liliane Pieters, zijn weduwe Denise Tyack en zijn zoon Kevin. Dit najaar, bijna vijfentwintig jaar na de zelfmoord van Patrick Haemers, zendt VIER de reeks opnieuw integraal uit. Peter Boeckx werkt vandaag aan een nieuwe reeks voor VIER over Daniël - Danny - Vanhamel, de man achter de ontvoering van Anthony De Clerck, inmiddels ook vijfentwintig jaar geleden. 

Tijdens de jaren ’80 pleegt een Brusselse criminele bende de ene na de andere gewelddadige overval op geldtransporten. Spilfiguur is Patrick Haemers: topgangster met sterallures, blauwe ogen, blond haar, bijnaam Le grand blond. Samen met bendeleden Philippe Lacroix, Thierry Smars en later ook Basri Bajrami, baant hij zich een weg naar de top van het zware banditisme. De moorddadige overvallen op geldtransporten, de brutale ontvoering van minister Paul Vanden Boeynants en de arrestatie van de bendeleden in Brazilië met het daarop volgende mediagenieke persinterview, maken onherroepelijk deel uit van het collectieve geheugen.

Bovendien verdenkt men Haemers ervan de ‘reus’ te zijn van de Bende van Nijvel, en wanneer hij zich ophangt in zijn gevangeniscel in Vorst neemt zijn reputatie mythische proporties aan. In De Bende Haemers spreken exclusieve getuigen die hem van dichtbij gekend hebben: zijn moeder Liliane Pieters, z’n weduwe Denise Tyack  en z’n zoon Kevin. Alsook de bendeleden Philippe Lacroix en Basri Bajrami, beiden terug op vrije voeten, de ene in België, de andere in Macedonië. En zowat alle rijkswachters en leden van de gerechtelijke politie die het onderzoek vanop de eerste rij meemaakten, de advocate van Haemers, de cipiers in Vorst, de overvallen begeleiders van geldtransporten...

De Bende Haemers is een onthullende reconstructie van het leven van een rijkeluiszoon die publieke vijand nummer één werd. De zesdelige tv-reeks, die balanceert tussen human interest en onderzoeksjournalistiek, biedt een unieke inkijk in de werking van één van de meest gewelddadige misdaadbendes in België, tegen de achtergrond van de woelige jaren ’80.

De Bende Haemers, vanaf donderdag 7 september om 21.30 op VIER.