.
News Image

Veronique Leysen openhartig over keizersnede

Haar verhaal lokt heel wat reacties uit.

 


Véronique Leysen werd vorige maand opnieuw mama en dat was weer zo'n emotioneel moment. Emotioneel omdat haar baby Isaï met een keizersnede op de wereld kwam, inclusief dus alle 'nadelen' van een keizersnede.

De vrouw van Thomas Vanderveken deelde eerder deze week een bijzonder openhartig bericht waarin zij komaf maakt met het ideaalbeeld van mama worden. Zeker haar recente keizersnede was een zware beproeving. Ik had het gevoel alsof ik door een vrachtwagen werd aangereden, schrijft Véronique op Instagram.



Mama's die een keizersnede hebben meegemaakt, kunnen erover meepraten. Dat is niet het meest prettige, maar soms is er geen alternatief. Op Instagram poseerde Leysen dan ook met haar Isaï in de hand én een buikje alsof zij zes maanden zwanger is. Niet alleen die buik is er nog, Leysen had ook af te rekenen met een (lekkende) blaaskatheder en moest zelfs even wegwerponderbroeken dragen. Nu komen de onderbroeken van manlief Thomas goed van pas. Om nog maar te zwijgen van de luiers die zij bij zichzelf moest verversen. Mama worden is leuk, helaas is het niet altijd één langgerekte droom. Véronique Leysen was blij dat zij al na drie dagen zelfstandig uit haar bed kon komen en gewoon rond kon lopen. Dat zij nu een levenslang litteken - zij noemt het een tattoo - heeft, neemt zij er met plezier bij.



Enkele dagen na haar bericht op Instagram, blikt Leysen tevreden terug. Ik had helemaal niet verwacht dat er zoveel reacties zouden komen op een simpele en eerlijke post, schrijft zij nu op Instagram. Véronique Leysen doorbreekt dan ook het ideaalbeeld van een bevalling en de nasleep ervan. Die roze wolk, weet je wel. Vrouwen hebben vaak het gevoel dat ze perfect moeten zijn, ook na een bevalling of keizersnede. Ik wou geen ‘picture perfect’ laten zien, maar gewoon het leven zoals het is. Ik begrijp dat experts niet willen dat vrouwen bang gemaakt worden, maar als ik jullie vele positieve reacties lees, dan denk ik dat ze onderschatten hoe sterk vrouwen zijn, en dat we geen taboe willen, maar dat we eerlijkheid onder elkaar best wel aankunnen!



Véronique heeft er weer een ervaring bij, haar eerste bevalling wat een 'natuurlijke' bevalling. En ook haar keizersnede was naar eigen zeggen 'wondermooi'. Geen angst hier. Alleen bewondering voor het vrouwelijke lichaam, glundert Leysen.

Bio van Veronique Leysen en Thomas Vanderveken