.
News Image

Verloren gewaand interview met Kurt Cobain teruggevonden

Interview met Kurt Cobain ontdekt in archief VRT.

Sam De Bruyn heeft woensdag een fijne ontdekking wereldkundig gemaakt in zijn avondspitsprogramma Zet 'm op Sam: Een uniek en verloren gewaand Kurt Cobain-interview is teruggevonden in de radio-archieven van Studio Brussel.

Het was de Britse Nirvana-adept Nick Soulsby, auteur van verschillende boeken over het grungefenomeen, die de kat de bel aanbond door het VRT-archief te contacteren. "Ik werk momenteel aan een nieuw boek over Nirvana en ik wist dankzij de online fancommunity LiveNirvana dat er in november 1991 een interview had plaatsgevonden in België (op zaterdag 23 november in de Gentse Vooruit om precies te zijn, nvdr). Maar niemand had dit ooit teruggevonden."

Daar slaagden de mensen van het VRT-archief nu wel in, dankzij de richtlijnen van Nick Soulsby. "Als we al eens iets kapot maken dan doen we dat in a happy mood" (Kurt Cobain, 13 november 1991) Zo sprak een hoorbaar ontspannen Kurt Cobain die dag in de microfoon van reporter Niels Delvaux, die de Nirvana-frontman interviewde voor het StuBru-programma Update met presentatrice Chantal Pattyn.

"Dit is echt wel een fijn interview", analyseert Soulsby het gesprek dat z'n plaats verdient in de Nirvana-geschiedenis. "Je hoort een bescheiden kerel die duidelijk nog overrompeld is door alle opkomende aandacht. Hij vond het duidelijk fun, jullie troffen hem op een goede dag."

VRT werkt samen met VIAA, dat het digitale erfgoed van Vlaanderen op een duurzame manier bewaart en toegankelijk maakt voor iedereen.

Download onze app voor iOS of Android

Bio van Sam De Bruyn, Nirvana en Kurt Cobain